Svet
06.03.2018. 14:45
R.E./Tanjug

AMERIČKI AGENTI STIGLI ALBANCIMA U POMOĆ: DEA se uključila u istragu o poreklu 600 kilograma kokaina

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Agenti američke agencije za borbu protiv narkotika (DEA) stigli su u Drač, kako bi albanskim vlastima pomogli tokom istrage o više od 600 kilograma kokaina.

Tamošnji mediji su pisali da je droga brodom dopremljena do ove albanske luke, gde je pre nedelju dana i zaplenjena. Prema navodima kolumbijskih vlasti droga pripada Klanu del Golfo, najmoćnijoj kriminalnoj organizaciji u Južnoj Americi.

Kako se navodi, četiri agenta DEA stigla su u albansku luku Drač iz Atine, gde se nalazi regionalni centar Agencije za borbu protiv narkotika i oni bi trebalo da pomognu albanskim vlastima da istraže lokalni deo švercerskog kanala, kojim je kokain dopremljen iz kolumbijskih džungli, preko Malte i Italije, pa sve do Drača, gde su uhapšene dve osobe optužene da su deo ovog nelegalnog lanca, preneo je RTS.

U Albaniji je zaplena kokaina izazvala ozbiljne političke rasprave, pošto se ispostavilo da su istrage o vlasniku kompanije koja je uvozila banane iz Kolumbije Arberu u dva navrata zaustavljane iz neobjašnjivih razloga, pa se opozicija još jednom obrušila na vladu Edija Rame, optužujući je za tesne veze sa kriminalcima.

Kolumbijska policija tvrdi da je albanskim vlastima javila da se u kontejneru banana u Draču nalazi droga, ali je Tirana te navode odbacila, tvrdeći da je zaplena droge samostalna akcija lokalne policije.

Klan del Golfo, prema tvrdnjama kolumbijskih vlasti, najmoćnija je kriminalna organizacija u Južnoj Americi i čini je oko 3.000 vojnika. Kolumbijske vlasti nude pet miliona dolara za glavu šefa ove organizacije, Daira Antonija Usuge, poznatog pod nadimkom "Vođa".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
08.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve