Svet
20.01.2020. 17:43
Tanjug

AMERIČKI PROCES: Kako će izgledati "suđenje" Trampu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Proces opoziva predsednika SAD Donalda Trampa nastavlja se sutra, kada će u Senatu biti izneti uvodni argumenti o tome zašto bi američki predsednik trebalo da bude smenjen sa funkcije.

Trampa će u Senatu braniti poznati pravnici, među kojima su i Ken Star, koji je bio specijalni istražitelj u procesu opoziva demokratskog predsednika Bila Klintona 1998. godine i istaknuti advokat Alen Deršovic.

Trampov pravni tim će predvoditi pravni zastupnik Bele kuće Pet Sipoloni i Trampov lični advokat Džej Sekulov, a pridružiće im se i Trampova savetnica Pem Bondi i bivši nezavisni pravni savetnik Robert Rej, preneo je Rojters.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Nestranačka i nezavisna Agencija za nadzor vlade, koja radi za Kongres, prošlog četvrtka je zaključila da je predsednik prekršio zakon kada je prošle godine privremeno zaustavio isplatu vojne pomoći Ukrajini, koju je Kongres već odobrio, dok je istovremeno vršio pritisak na Kijev da sprovede istrage od kojih bi imao političku korist.

To je bio i glavni povod za pokretanje procesa Trampovog opoziva, preneo je Glas Amerike.

Suđenjem u Senatu će predsedavati predsedavajući Vrhovnog suda Džon Roberts, koji je položio zakletvu u četvrtak, sa još 99 od 100 senatora koji će, u ulozi porotnika, odlučivati o Trampovoj smeni.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Uoči početka suđenja u Senatu, iz Trampovog pravnog tima su ocenili da je rezolucija Predstavničkog doma o opozivu "opasan napad na pravo Amerikanaca da slobodno izaberu predsednika".

Obe strane su iznele svoje argumente pred početak suđenja.

Argumenti demokrata u Predstavničkom domu, koje su u decembru 2019. usvojile rezoluciju o opozivu Trampa, izneti su na 111 strana i uključuju svedočenja diplomata i vladinih zvaničnika o Trampovim odnosima sa Ukrajinom.

Demokrate tvrde da "ima i više nego dovoljno dokaza" koji utvrđuju da je Tramp kriv po obe tačke "optužnice", odnosno dva osnova za opoziv - zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa.

"Jedino preostalo pitanje je da li će članovi Senata to prihvatiti i preuzeti odgovornost i poštovati ustavnu obavezu", piše u dokumentu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Kevin Wolf

Pravni tim koji će zastupati Trampa ocenio je da je rezolucija Predstavničkog doma o opozivu "opasan napad na pravo Amerikanaca da slobodno izaberu predsednika".

"Ovo je besramni i nezakoniti pokušaj da se poništi rezultat izbora 2016. i da se meša u izbore 2020, koji će biti održani za nekoliko meseci", navodi se u argumentima.

Opoziv predsednika SAD nije pravni, već politički proces i predsednik može biti razrešen dužnosti ako predstavnici u Kongresu utvrde da je počinio "prekršaj ili teže krivično delo" - iako u ustavu nije definisano šta se tačno podrazumeva pod tim pojmovima.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/ALEX WONG / POOL

Predsednikov tim će ponovo danas priložiti svoje argumente na detaljnijem brifingu, a demokrate će imati priliku da na te argumente odgovore sutra, pred početak suđenja.

Još nije poznato hoće li na suđenju biti svedoka. O tome će odlučiti većina u Senatu, koju trenutno imaju republikanci. Lider većine Mič Mekonel ranije je rekao da ne želi svedoke, ali o tome se odlučuje glasanjem. Demokrate zahtevaju svedoke jer su u međuvremenu isplivali i novi dokazi.

Zvaničnici Bele kuće predviđaju brzo suđenje, koje ne bi trajalo duže od dve nedelje, na kojem će Tramp biti oslobođen odgovornosti za optužbe o zloupotrebi položaja i opstrukciji pravde.

Međutim, proces bi mogao da traje mnogo duže ako demokrate ubede četvoro svojih republikanskih kolega da sa njima glasaju da se pozovu novi svedoci, koji nisu svedočili tokom istrage koju su sprovele demokrate u Predstavničkom domu.

Demokrate žele da ispitaju bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona i vršioca dužnosti šefa kabineta Bele kuće Mika Malvejnija.

Republikanci pak žele da svedoče Džo Bajden i njegov sin Hanter, ali i uzbunjivač koji je prvi otkrio informacije o spornom telefonskom pozivu Trampa i Zelenskog, tokom kojeg je američki predsednik od svog ukrajinskog kolege tražio da istraži Bajdenove.

Tramp je više puta proces opoziva nazvao nepoštenim, prevarom i lovom na veštice.

Predsednik može biti razrešen dužnosti ako za to glasa dve trećine (67) od 100 senatora, što je malo verovatno jer većinu u Senatu imaju republikanci, pa je gotovo sigurno da će Tramp ostati na položaju predsednika.

Nijedan republikanac do sada nije podržao Trampovu smenu, iako su ga pojedini kritikovali zbog poteza u Ukrajini, podsetio je Glas Amerike.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
12°C
23.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve