Svet
08.11.2023. 18:35
Beta

Izbori u SAD

Amerika je opet glasala o abortusu...OVO su rezultati

Amerika
Izvor: Shutterstock

U SAD su u utorak održani izbori u više saveznih država, na kojima se glasalo za nove državne skupštine, guvernere, sudije, gradonačelnike kao i nekoliko referenduma gde su se birači izjašnjavali o pitanjima kao što je abortus.

Glasači u državi Ohajo odobrili su ustavni amandman, poznat kao Pitanje 1 kojim se garantuje slobodan pristup abortusu i drugim oblicima reproduktivne zdravstvene zaštite. Takođe u Ohaju su na referendumu odobrili legalizaciju rekreativne upotrebe marihuane za odrasle. Nov zakon će stupiti na snagu za 30 dana.

U Kentakiju, demokratski guverner Andi Bešer osvojio je novi mandat posle kampanje u kojoj se zalagao za izuzetke od skoro potpune zabrane abortusa u državi.

U Virdžiniji je državi republikanski guverner Glen Jankin je predložio uvođenje zabrane abortusa posle 15 nedelja, osim u slučajevima silovanja, incesta ili ako je život majke ugrožen. Demokratska većina u skupštini će sada sigurno blokirati taj predlog.

Republikanci su u utorak pobedili u državi Misisipi, gde je guverner Tejt Rivs pobedio demokratu Brendona Prislija i dobio drugi mandat.

Demokrate u Mičigenu koji su kontrolisali mesto guvernera i tanku većinu u oba doma zakonodavnog tela, će privremeno izgubiti punu kontrolu nakon što su dva predstavnika države pobedila u trkama za gradonačelnike u utorak.

Demokrate su uspele da proguraju niz ključnih zakona u Mičigenu otkako su osvojili većinu u oba doma u zakonodavnom telu i mesto guvernera, prvi put u 40 godina.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve