Svet
12.10.2020. 15:15
Tanjug

Amerikanci dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Američki ekonomisti Pol Milgrom i Robert Vilson dobitnici su Nobelove nagradu za ekonomiju 2020. godine za unapređenje teorije aukcija i inovinaranje novih formata aukcija, saopštila je danas švedska Kraljevska akademija nauka.

"Novi formati aukcija su lep primer kako osnovnim istraživanjem mogu naknadno da se kreiraju izumi koji koriste društvu“, navodi se u saopštenju akademije, prenosi Rojters.

Povezane vesti - Naučnici Penrouz, Gencel i Gez dobili Nobela za fiziku

Na zvaničnom Tviter nalogu švedske akademije se dodaje da se aukcije održavaju u svim oblastima i da utiču na naš svakodnevni život.

"Ovogodišnji laureati za ekonomske nauke, Pol Milgrom i Robert Vilson, poboljšali su teoriju aukcija i izmislili nove formate aukcija, od koje će koristi imati trgovci, kupci i poreski obveznici širom sveta", napominje se u tvitu.

Novi formati aukcija već su korišćeni za radio-spektre, ribolovne kvote, mesta za sletanje aviona i dozvole za emisije gasova.

Nagrada za ekonomiju, koju su pored ostalih ranije osvajali ekonomisti poput Pola Krugmana i Miltona Fridmana, poslednja je od šest Nobelovih nagrada za 2020., čija je dodela ove godine održana u senci pandemija Kovid-19.

Tradicionalna svečana večera u decembru za dobinike nagrada je otkazana, a drugi deo svečanosti će se održati digitalno kako bi se izbegao rizik od širenja zaraze.

Povezane vesti - Luiz Glik dobitnica Nobelove nagrade za književnost

Nobelova nagrada za ekonomiju od 10 miliona švedskih kruna (1,14 miliona dolara) nije jedna od izvoerih pet nagrada ustanovljenih 1895. godine voljom industrijalca i pronalazača dinamita Alfreda Nobela, već ju je naknadno ustanovila švedska centralna banka a prvi put ke dodeljena 1969. godine.

Istovremeno, norveški Nobelov komitet, koji je suorganizator u dodeli ovih međunarodnih priznanja, planira da 10. decembra u Oslu, na godišnjicu smrti Alfreda Nobela, održi ceremoniju dodele nagrada, ali u smanjenom formatu zbog pandemije korona virusa.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
07.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve