Svet
30.01.2019. 15:40
R.E./Beta/BBC/Dojče Vele

ANALIZA, BREGZIT, ŠTA SAD?! Britanija napušta EU u martu, ali niko ne zna kako!!!

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Britanija će 29. marta napustiti EU, ali ni posle glasanja o amandmanima u parlamentu nije jasno kako, navodi danas Bi-Bi-Si (BBC), dok Dojče vele (Deutsche Welle - DW) ocenjuje da s odlaskom Tereze Mej u Brisel na dodatne pregovore počinje igra nerava u kojoj obe strane imaju adute.

BBC piše da dok premijerka Tereza Mej očajanički pokušava da zadobije podršku za dogovor koji je postigla sa EU, poslanici su juče bili u prilici da podnesu sopstvene predloge o tome kako bi sporazum trebalo da izgleda.

Većina predloga nije dobila podršku, ali dva ključna jesu.

Prvi je amandman koji predvidja da se Tereza Mej vrati u EU i pokuša da ispregovara novi sporazum kako bi se razrešilo kakva će biti granica prema Irskoj, ali problem je u tome što EU kaže da je dogovor već postignut i neće ponovo da pregovara, navodi Bi-Bi-Si.

Dogovor koji je Tereza Mej postigla u Briselu predvidja da izmedju Irske i Severne Irske ne postoji "tvrda granica", što se naziva "bekstop" i znači da bi roba i dalje mogla da prelazi preko te granice bez provera. Izglede za to medjutim umanjuju uticajne pristalice Bregzita ; iz redova konzervativaca Tereze Mej koji žele jasan raskid s Evropom.

U utorak je većina poslanika rekla da se sada zalaže za novi dogovor sa izmenama vezano za "bekstop" ali je to lakše reći nego uraditi, dodaje Bi-Bi-Si.

Drugi usvojeni amandman odnosi se na izbegavanje Bregzita bez dogovora.

Većina poslanika podržala je amandman koji odbacuje izlazak Britanije iz EU bez dogovora, ali se time ništa ne reševa jer nisu rekli kako to misle da ostvare, niti je amandman pravnoobavezujući pa je Bregzit bez dogovora i dalje moguć.

Šta dalje, niko ne zna. Teoretski, Tereza Mej ima mandat da pozove EU na nove razgovore o "bekstopu", ali je problem što EU to ne želi niti vidi razloga za to tvrdeći da je sve već dogovoreno a nikakve promene ranijeg dogovora o "bekstopu" ne želi ni Irska, članica EU.

Dakle, ako EU ne želi nove pregovore, a britanski parlament ne može da dodje do kompromisa, šta onda? Suočićemo se sa tvrdim Bregzitom i Britanija će napustiti EU bez dogovora 29. marta, odjenom i bez prelaznog perioda što može izazvati znatnu štetu, uključujući zastoj u dopremanju hrane i poskupljenje pojedinih roba, navodi Bi-Bi-Si.

DW takdoje ocenjuje da se posle jučerašnjeg glasanja u britanskom parlamentu zna samo da poslanici ne žele Bregzit bez prethodnog dogovora sa Briselom, ali ne kažu kako misle da dodju do toga i dodaje da su pre samo dve sedmice odbili ugovor koji je premijerka Tereza Mej postigla sa Briselom.

Jedino oko čega se tamo mogla okupiti većina jeste bizarni predlog da premijerka i njena vlada u naredne dve sedmice dodatno pregovaraju o ugovoru sa EU i postignu nešto, piše DW dodajući da se traži se da se iz ugovora izbaci "prokazani 'bekstop'" ali da je to praktično nemoguće.

Sada počinje igra nerava. Ko će prvi trepnuti? Mnogo zavisi od irske vlade koja po svaku cenu želi da spreči tvrdu granicu ka Severnoj Irskoj kako se sukob katolika i protestanata ne bi rasplamsao. Ali ako zvanični Dablin i Brisel ostanu nepopustljivi, na kraju će doći da Bregzita bez ugovora i time automatski do tvrde irsko-irske granice, navodi DW.

U toj osetljivoj situaciji Tereza Mej može da špekuliše da će u poslednjoj sekundi Dablin ipak popustiti i ublažiti "bekstop" jer ona nema više šta da izgubi i u tom pokeru bi mogla da odigra sve na tu jednu kartu.

EU sa druge strane ima svoj adut: veruje se da će Britanci, kada dodju do ivice ponora i suoče se sa haotičnim Bregzitom tražiti produžetak pregovora – na još nekoliko sedmica ili meseci. Prednost toga bi bila da najpre nema materijalne štete, a Britanci imaju nešto više vremena da razmotre neki razboriti plan B.

U Briselu još postoji nada da će priča imati uslovni hepi end, ali ta nada je sve tanja. Ipak, malo je onih koji bi se opkladili da će Velika Britanija zbilja 29. marta napustiti EU. Odugovlačenje i kupovina vremena… to je trenutno jedina taktika EU, navodi DW.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
27.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve