ANALIZA DOJČE VELE: Sjedinjene države mogu da kupuju ruski gas, a EU – ne sme, ZAŠTO?

ANALIZA DOJČE VELE: Sjedinjene države mogu da kupuju ruski gas, a EU – ne sme, ZAŠTO?

Foto: Printscreen Youtube


Firme iz SAD zapravo hoće da potisnu Rusiju sa evropskog tržišta zemnog gasa. Sada se saznaje da je ruski tečan gas direktno isporučen u Sjedinjenim Državama. Kako to može?

Rusija je glavni svetski izvoznik zemnog gasa. Moskva je decenijama bila zavisna od gasovoda koji su sa severa zemlje ili iz Sibira sprovodili gas u Zapadnu Evropu. Njima se u poslovanju još uvek služi pre svega Gazprom. No, u tome uvek učestvuje više zemalja pa se javljaju sporovi. Kremlj pokušava da smanji tu zavisnost i sada posebno polaže na tečan gas. Tu se posebno angažuje drugi po veličini proizvođač gasa Novatek. Šef firme Leonid Mihelson važi kao najbogatiji čovek u Rusiji.

Talas hladnoće kao razlog?

Novatek već godinama eksploatiše gas na poluostrvu Jamalu. Njegov udeo u projektu Jamal LNG je 60 odsto, a u tome učestvuju i francuski koncern Total i kineski investitori. Ovih dana se u udarnim vestima piše o tome da je ruski tečni gas preko jednog francuskog preprodavca prvi put izvezen u SAD. Baš u SAD! Vašington čini sve kako bi oteža izvoz ruskog gasa u Evropu. I sada sam kupuje ruski gas?

Ta okolnost, međutim, nije toliko spektakularna koliko na prvi pogled izgleda. Činjenica je da je talas hladnoće u SAD nakratko doveo do povećanja cena energije. Zbog naleta hladnog vremena, Americi je odjednom potreban tečan gas pa ga kupuje na svetskom tržištu. „U tome nema ničeg političkog“, objašnjava Svjatoslav Bik iz moskovskog trusta mozgova Analitički centar za vladu Ruske Federacije, piše DW.

Potrošači bi mogli da izvuku korist

Za Rusiju i druge zemlje je u pravilu teško da izvoze u SAD; „Cene su tamo niske jer Amerikanci i sami imaju dovoljno gasa“, kaže Bik. Moguće je da će Amerikanci i ubuduće da uvezu poneki tanker ruskog gasa. Ali, uvek će se raditi o srazmerno malim količinama, smatraju eksperti u Moskvi.

Mnogo je interesantnije kako se poslovanje sa energijom promenilo u čitavom svetu: dok je transport gasa uvek kroz gasovode uvek bio regionalnog karaktera, tankeri sa tečnim gasom su se pobrinuli da se taj posao sve više globalizuje. Konkurencija je sve oštrija. To je dobro za potrošače, jer tako cene ostaju niske.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar