Svet
17.06.2021. 11:16
Tanjug

Putin i Bajden u Ženevi

Analiza sastanka: Bajden umanjuje značaj Rusije

samit
Izvor: AP POOL / ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL

Američki predsednik Džo Bajden je tokom svoje prve inostrane posete pokušao da Rusiju ne predstavi kao direktnog konkurenta Sjedinjenim Državama, već kao malog igrača u svetu u kojem je Vašington sve više preokupiran Kinom, ocenjuje agencija Rojters u svojoj analizi.

Govoreći nakon sastanka sa Putinom u Ženevi, Bajden je rekao da Rusija očajnički želi da ostane glavna sila. "Rusija je trenutno u vrlo, vrlo teškoj poziciji, jer je Kina potiskuje", rekao je Bajden pre nego što se ukrcao u avion na odlasku iz Ženeve.

On je naveo da Rusi "ne žele da, kao što neki kritičari tvrde, budu poznati kao Gornja Volta sa nuklearnim oružjem", aludirajući tako na bivšu francusku koloniju u Zapadnoj Africi koja je promenila ime u Burkina Faso.

Bajden je, takođe, ukazao na nevolje ruske ekonomije, i kritikovao Putina zbog hapšenja dvojice Amerikanaca.

Analitičari tvrde da Bajden želi da pošalje poruku da se Putin samoizolovao na međunarodnoj sceni svojim postupcima, počev od navodnog mešanja u izbore i u sajber napade na zapadne države do tretmana prema domaćim opozicionim kritičarima vlasti, prenosi agencija.

Bajden bi, međutim, mogao da ima poteškoće u paralelnim naporima da zaustavi urušavanje američko-ruskih odnosa i da spreči pretnju od nuklearnog sukoba, dok istovremeno snishodljivo razgovara sa Rusijom, navode neki posmatrači.

"Administracija želi da deeskalira tenzije. Nije mi jasno šta Putin radi", rekao je Tim Morison, savetnik za nacionalnu bezbednost tokom Trampove administracije.

Zvaničnici obe strane su, na pregovorima između dvojice lidera, umanjivali šanse za ostvarivanjem velikog napretka, i bili su u pravu, ocenjuje Rojters.

Međutim, dvojica lidera su se obavezala da će obnoviti akcije na planu kontrole naoružanja, kao i sajber bezbednosti, i da će razmotriti područja potencijalne saradnje, što su pokazatelji izvesne nade u odnosu između dve zemlje, koje, kako ocenjuje Rojters, imaju malo zajedničkih osnova u poslednje vreme.

Britanska agencija navodi da su veze SAD i Rusije već bile narušene kada je Bajden, na početku svoje administracije, ponovio svoj opis Putina kao "ubice." To je produbilo diplomatski raskol koji je uticao na to da su obe države povukle svoje ambasadore iz prestonice druge države.

Metju Šmit, vanredni profesor na Univerzitetu u Nju Hevenu i specijalista za ruska i evroazijska pitanja, ocenjuje da Bajden pokušava da umanji Putinov značaj na globalnoj sceni.

Pogledajte najzanimljivije fotografije sa sastanka u Ženevi: 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta je rekao Putin, a šta Bajden posle sastanka u Ženevi
Vladimir Putin, 16. 6. 2021

Samit dvojice lidera

16.06.2021. 18:16

Šta je rekao Putin, a šta Bajden posle sastanka u Ženevi

Američki predsednik Džozef Bajden i njegov ruski kolega Vladimir Putin su održali "pragmatičan" sastanak u Ženevi o brojnim temama: nastavku pregovora o kontroli naoružanja, povratku ambasadora u Moskvu i Vašington, razmeni zarobljenika, kontroli naoružanja...
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
23.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve