ANGELA MERKEL: Istinski ujedinjena Evropa uključuje Zapadni Balkan

ANGELA MERKEL: Istinski ujedinjena Evropa uključuje Zapadni Balkan

Foto: Kancelarija za medije predsednika Srbije


Evropa će biti istinski ujedinjena samo kada sve zemlje na zapadnom Balkanu postanu članice Evropske unije, poručila je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Izjava nemačke kancelarke, kako prenosi evropsko izdanje portala Politiko, predstavlja još jednu potvrdu posvećenosti Berlina proširenju Evropske unije, što je nepopularna ideja među nekim članicama EU i mnogim biračima u zapadnoj Evropi.

Povezane vesti – MERKELOVA: SAD imaju dobre razloge da imaju trupe stacionirane u Nemačkoj

Merkel je govorila u Mađarskoj, na obeležavanju 30. godišnjice takozvanog “Panevropskog piknika” – simboličnog događaja koji je doveo do masovnog egzodusa stanovnika Istočne Nemačke na Zapad, konačnog pada Gvozdene zavese i približavanja zapadne i istočne Evrope.

AP Photo/Markus Schreiber

AP Photo/Markus Schreiber

Međutim, kancelarka je naglasila da evropsko jedinstvo neće biti zaokruženo dok se celi zapadni Balkan ne pridruži Evropskoj uniji.

“Ako posmatrate stvari geostrateški i takođe pogledate mapu, videćete da će Evropa biti istinski ujedinjena samo sa državama zapadnog Balkana”, rekla je Merkel novinarima u mađarskom gradu Šopronu, preneo je sinoć Glas Amerike.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar