Anketa: Većina Francuza za prestanak protesta Žutih prsluka

Anketa: Većina Francuza za prestanak protesta Žutih prsluka

(AP Photo/Francois Mori, File)


Većina Francuza, njih 55 odsto, izjasnilo se da bi protesti gradjanskog pokreta “Žuti prsluci” trebalo da budu obustavljeni, preneo je danas radio Frans enter (France Inter) najnoviju anketu.

Kao glavni razlog za prestanak, ispitanici su naveli zamor ali i neprijatnost zbog nereda i raznih incidenta koji su izbili na protestima koji se održavaju svake subote od 17. novembra širom Francuske.

Opadanje podrške i interesovanja za skupove pokreta ogleda se i u sve manjem brojem okupljenih svake subote, navodi se u anketi.

Oni koji nastavljaju da podržavaju “žute prsluke” su pretežno članovi i simpatizeri radikalne levice i ekstremne desnice. Za raliku od njih, simpatizeri socijalista i vladajuće Republike u pokretu, žele potpunu obustavu protesta.

Sa sociološkog stanovništa, oni koji podržavaju nastavak protesta su radnici i zaposleni s niskim primanjima, dok su oni sa prosečnim i boljim platama za prekid demonstrancija.

Francuzi najviše žele obustavu protesta u gradskim sredinama, čak 58 odsto, u manjim gradovima 51 odsto, a do skora su jedino u ruralnim sredinama ispitanici želeli nastavak protesta ali se tendencija preokrenula i čak 52 odsto sada želi kraj okupljanja.

“Žuti prsluci” nastavljaju proteste započete 17. novembra i pored ustupaka vlasti i pokretanja velike javne debate koju je incirao francuski predsednik Emanuel Makron kako bi rešio krizu nastalu nezadovoljstvom gradjana njegovom opštom politikom

1 comment

Dodajte komentar

+ Ostavite komentar