ANKETE U SAD: Većina stanovnika strahuje od rata sa Iranom

ANKETE U SAD: Većina stanovnika strahuje od rata sa Iranom

AP Photo/Andrew Harnik, File


Američka javnost sve je kritičnija prema postupcima Donalda Trampa prema Iranu nakon što je naredio američkoj vojsci da ubije moćnog iranskog vojnog zapovednika, a većina odraslih osoba u SAD strahuje da bi dve zemlje mogle da zarate u bliskoj budućnosti, pokazuje nova anketa Rojtersa i Ipsosa.

Nacionalno istraživanje javnog mnjenja pokazalo je da 53 odsto odraslih osoba u Sjedinjenim Državama ne odobrava način na koji se Tramp odnosi prema Iranu, što je povećanje za oko 9 odsto u odnosu na sličnu anketu napravljenu sredinom decembra.

Povezane vesti – Iranci tvrde da su ubili “80 američkih terorista”

Broj odraslih koji “čvrsto ne odobravaju” Trampove postupke u Iranu – 39 odsto – veći je za 10 odsto.

Odgovor je u velikoj meri podeljen po stranačkim linijama: neodobravanje je tokom proteklog meseca poraslo među demokratima i onima koji glasaju za nezavisne kandidate, dok se nije promenio među republikancima.

Oko devet od 10 demokrata i pet od 10 nezavisnih ne odobravaju Trampove postupke u Iranu. Među republikancima, jedan od 10 ih ne odobrava. Jedan od 10 demokrata, četiri od 10 nezavisnih i osam od 10 republikanaca odobravaju način na koji Tramp postupa prema Iranu.

Istraživanje je trajalo od 6. do 7. januara, ubrzo nakon što je Tramp naredio napad bespilotnih letelica u Iraku koji je likvidirao iranskog zapovednika Kasima Sulejmanija i nakon kojeg su eskalirale napetosti u regiji. Irački parlament pozvao je američke trupe da se povuku iz zemlje, a u Iranu su ljudi izašli na ulice, uzvikujući “Smrt Americi!”

Povezane vesti – Konflikt SAD i Irana može da dovede do nuklearnog rata

Tramp, koji je rekao da je Sulejmani planirao da napadne Amerikance, tvrdio je da je napad trebalo da zaustavi rat sa Iranom. Predsednik je pretio da će napasti iranska kulturna dobra ako se Iran odluči na osvetu, ali je kasnije rekao da će se pridržavati zakona.

Prema anketi, Trampova opšta popularnost ostala je stabilna nakon ubistva Suleimanija, pri čemu 41 odsto odobrava njegov učinak na funkciji, a 54 odsto ne odobrava.

Amerikanci su se, čini se, sada mnogo zabrinuti zbog rizika od rata sa Iranom.

Odvojena anketa Rojters/Ipsos koja je trajala od 3 do 6 januara otkrila je da 41 odsto smatra Iran “neposrednom pretnjom” za Sjedinjene Države, što je 17 odsto visee u odnosu na sličnu anketu koja je sprovedena u maju 2019. godine.

EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA

EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA

Takođe se pokazalo da 71 odsto Amerikanaca strahuje da će SAD biti u ratu sa Iranom u narednih nekoliko godina, što je porast od 20 odsto u odnosu na majsku anketu.

Rastuća manjina Amerikanaca kaze da se sada zalažu za “preventivni napad” na iransku vojsku. Anketa je pokazala da se 27 odsto izjasnilo za to da Sjedinjene Države napadnu prve, što je 15 odsto više nego u maju. Drugih 41 odsto je reklo da SAD ne bi trebalo prve da napadnu, a 33 odsto je reklo da ne zna.

Anketa Rojters/Ipsos sprovedena je onlajn, na engleskom jeziku, širom SAD. Prikupljeni su odgovori od 1.108 odraslih u anketi od 6. do 7. januara i 1.005 odraslih u anketi od 3. do 6. januara.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar