ANKETE UOČI PREVREMENIH IZBORA: Premijer Cipras odlazi u opoziciju

ANKETE UOČI PREVREMENIH IZBORA: Premijer Cipras odlazi u opoziciju

Shutterstock


Opoziciona grčka Nova demokratija (ND) biće u stanju da sama formira vladu nakon parlamentarnih izbora u Grčkoj 7. jula, predviđaju ankete uoči izbora.

Prema pisanju makedonske novinske agencije MIA, ulaz u grčki parlament može da očekuje pet partija, rezultati su istraživanja, koje je za grčki list “To Vima”, sprovela agencija za istraživanje javnog mnjenja “Metron Analajzis”.

Prema rezultatima ovog istraživanja, opoziciona Nova demokratija bi dobila 38,5 odsto podrške birača, a vladajuća SIRIZA 29,5 odsto. Na trećem mestu se nalazi “Pokret za promene” (KINAL) sa osam odsto podrške, a nakon toga slede Komunistička partija Grčke sa 5,2 i “Zlatna zora” sa 3,5 odsto.

Povezane vestiVarufakis opleo po Ciprasu

Predviđanja su da će Nova demokratija osvojiti 164 poslanička mesta u grčkom parlamentu, što je dovoljno da sama formira vladu, dok bi SIRIZA osvojila 87 poslanika.

Od ukupno anketiranih, 44 odsto bi želelo da nova grčka vlada bude jednopartijska, dok njih 51 odsto bi želelo koalicionu vladu.

Prevremeni parlamentarni izbori u Grčkoj su zakazani na zahtev premijera i lidera SIRIZE Aleksisa Ciprasa, nakon što je ova stranka na izborima za Evropski parlament osvojila skoro deset odsto manje glasova u odnosu na opozicionu ND Kirijakosa Micotakisa.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar