Svet
14.09.2021. 11:28
R.E.

Peticija

Aotearoa Te Reo Maori: Da li znate gde se nalazi ta zemlja?

globus
Izvor: Shutterstock

Novozelandska partija starosedelaca Maora pokrenula je peticiju za promenu imena zemlje u Aotearoa Te Reo Maori, zahtevajući da se vrate sve originalne maorske odrednice u narednih pet godina.

"Davno je prošlo vreme da se Te Reo Maori vrati na mesto koje mu pripada i da se obnovi prvi službeni jezik ove zemlje. Mi smo polinezijska zemlja - mi smo Aotearoa i to je ime koje će ujediniti, a ne deliti našu zemlju. Novi Zeland je holandsko ime, a ne maorsko“, poručili su čelnici maorske partije Raviri Vaititi i Debie Ngareva-Paker u saopštenju kojim je pokrenuta peticija, prenosi londonski dnevnik Gardijan.

Peticija takođe poziva vladu da u narednih pet godina "identifikuje i zvanično vrati originalne nazive Te Reo Maori za sve gradove i mesta širom zemlje“ i okonča proces do 2026. godine.

Maori su podsetili i na to da su brojne vlade, jedna za drugom, "nametale kolonijalni program u obrazovni sistem“ što je dovelo do rasprostranjenog gubitka maorskog jezika i ukazuju da samo 20 odsto građana tečno govori maorski jezik.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
25.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve