Svet
19.11.2022. 11:14
Beta / AP

Ekonomski forum

APEK: "Osuđujemo rat u Ukrajini, ali ne misle svi isto"

1
Izvor: Beta / Pool Reuters / Athit Perawongmetha

Većina vođa azijsko pacifičkog regiona osudila je rat u Ukrajini u završnoj deklaraciji samita Foruma azijsko-pacifičke ekonomske saradnje, dodajući tako i svoj glas međunarodnom pritisku na Rusiju.

Posle dan i po razgovora u Bangkogu, vođe članica APEK-a, njih 21, usaglasili su zajedničku deklaraciju u kojoj se kritikuje sukob i svetski ekonomski poremećaji koje je izazvala ruska invazija na Ukrajinu.

"Većina članova čvrsto je osudilo rat u Ukrajini i naglasili su da on izaziva ogromne ljudske patnje i pojačava postojeće slabosti svetske privrede", navodi se u deklaraciji.

Deklaraciju su odobrili svi članovi APEK, uključujući Rusiju i Kinu - koja se uzdržava da otvoreno kritikuje Moskvu zbog invazije.

"Bilo je drugih mišljenja i procena situacije i sankcija", navodi se u deklaraciji čime se doslovno ponavljaju reči iz deklaracije izdate posle samita G20 vodećih svetskih ekonomija održanog ranije ove nedelje na Baliju, u Indoneziji.

U deklaraciji APEK-a izražava se žaljenje zbog uticaja ukrajinskog sukoba na ekonomski rast, inflaciju, lance snabdevanja i energetsku i prehrambenu bezbednost.

SAD i njihovi saveznici iskoristili su samit G20 vodećih svetskih ekonomija na Baliju da prošire koaliciju protiv ruske invazije.

Suočen sa teškoćama na terenu u Ukrajini ruski predsednik Vladimir Putin nije učestvovao na samitima G20 i APEK, tako da je u Bali poslao svog ministra spoljnih poslova a u Bangkok vicepremijera.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

O čemu su razgovarali Bajden i Si Đinping
1

Samit lidera G20

14.11.2022. 16:00

O čemu su razgovarali Bajden i Si Đinping

Predsednik SAD Džozef Bajden usprotivio se na sastanku sa predsednikom Kine Si Đinpingom "prisilnim i sve agresivnijim akcijama" Pekinga prema Tajvanu i izrazio zabrinutost za ljudska prava povodom ponašanja kineskih vlasti u Sinđijangu, Tibetu i Hong Kongu, saopštila je Bela kuća.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-2°C
05.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve