APLAUZI U EU: Fon der Lejenova za snažniju i zelenu Evropu

APLAUZI U EU: Fon der Lejenova za snažniju i zelenu Evropu


Kandidatkinja za predsednicu Evropske komisije Ursula fon der Lejen založila se danas za snažniju ulogu EU u borbi protiv klimatskih promena, ostvarivanju socijalne pravde i jednakosti kao i za vladavinu prava i efikasniju spoljnu politiku EU, ističući da je njen cilj ujedinjenje i jačanje Evrope.

Predstavljajući svoj program pred poslanicima Evropskog parlamenta u Strazburu, koji će večeras glasati o njenoj kandidaturi, Fon der Lajen je u prvi plan stavila pitanje klimatskih promena i najavila da želi da radi na “klimatski neutralnoj Evropi do 2050. godine”.

Povezane vestiMože li fon der Lejenova da vodi Komisiju

“Najveća odgovornost, ali i mogućnost za Evropu su klimatske promene”, rekla je ona.

Fon der Lejen je najavila Zeleni sporazum za Evopu već u prvih 100 dana svog mandata i obećala značajnu povećanje finansiranja tog cilja.

France EU

Potom se osvrnula na jačanje ekonomije u EU i socijalnu pravdu dostupnu svim građanima EU.

“Predložiću fond za one koji su najviše pogođeni pogođeni. Ambiciozni smo, nikoga ne ostavljano iza sebe i nudimo prespektive”, kazala Fon der Lejen.

Ona je naglasila neophodnost jačanja malih i srednjih preduzeća, fer poreze i založila se za to da “ekonomija služi ljudima”, a ne obratno.

“Zalagaću se za socijalnu pravdu, obezbediti da se rad isplati i da svako ko radi puno radne vreme može da živi pristojan život”, poručila je Ursula fon der Lajen u Strazburu.

France EU

Zatražila je bolju zaštitu za sve koji izgube posao usled ekonomskih turbulencija i obećala da će raditi u cilju većih mogućnosti zapošljavanja mladih i utrostručiti budžet za Erasmus.

Poseban deo govora Ursula fon der Lejen je posvetila ženama i rodnoj ravnopravnosti.

“Mi predstavljamo polovinu populacije i želimo ravnopravno učešće”, kaže Fon der Lajen.

Obećala je da će, ukoliko bude izabrana za predsednicu Evropske komisije, uspostaviti punu rodnu ravnopravnost u toj instituciji.

Ursula fon der Lejen, nemačka ministarka odbrane, posebno se osvrnula na pitanja vladavine prava, Bregzit i spoljnu politku EU.

“Vladavina prava je najbolji instrument za zaštitu slobode u EU. Nema kompromisa u poštovanju vladavine prava i nikad ga neće biti”, poručila je ona, dobivši pritom veliki aplauz poslanika u Evropskom parlamentu.

France EU

Založila se za bržu i efikasniju spoljnu politiku EU i u tom cilju predložila usvajanje odluka kvalifikovanom većinom među zemljama članicama, što je takođe dočekano apluzom evroparlamenatraca.

Govoreći o Bregzitu, kandidatkinja za buduću predsednicu Evropske komisije kaže da je spremna da prihvati dalje odlaganje datuma izlasaka Velike Britanije, ukoliko je to potrebno iz opravdanih razloga.

U oblasti migracija Fon der Lejen je podsetila na zakonsku i moralnu obavezu spašavanja života i pozvala na empatiju i odlučnu akciju kada su u pitanu politika azila, zaštita granica i borba protiv organizovanog kriminala.

Govor pred poslanicima Evropskog parlameta u Strazburu Ursula fon der Lejen završila je porukom “Živela Evropa”, koju je izgovorila na engleskom, francuskom i nemačkom jeziku. Glasanje o kandidaturi Ursule fon der Lajen predviđeno je za 18 časova.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar