“ARHITETKA” BLISKOG ISTOKA Kušner: Izraelska aneksija sada neprihvatljiva

“ARHITETKA” BLISKOG ISTOKA Kušner: Izraelska aneksija sada neprihvatljiva

EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS


Visoki zvaničnik Bele kuće Džared Kušner izjavio je danas da Vašington želi da Izrael sačeka završetak izbora 2. marta pre nego što napravi bilo kakav korak ka aneksiji naselja na Zapadnoj obali.

“Videćemo šta će se desiti. Nadam se da će čekati do posle izbora”, rekao je Kušner, “arhitekta” mirovnog plana za Bliski istok koji je predsednik Donald Tramp predstavio u utorak, a koji su Palestinci odmah odbacili.

Pročitajte još: Kurc podržao Trampov mirovni plan

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu najavio je da će već sledeće nedelje odobriti zakon o jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali, što bi moglo da bude prvi korak ka formalnoj aneksiji tih naselja, zajedno sa dolinom Jordana na Zapadnoj obali – teritorijom koju Izrael drži pod vojnom okupacijom od 1967. a koju Palestinci traže za buduću državu.

Na pitanje da li će Vašington podržati Izrael “ako krene sa aneksijom” sada, Kušner je odgovorio: “Ne”, prenosi Rojters.

“Ono što administracija radi je da smo se dogovorili sa njima da formiramo tehnički tim da prouči sve i napravi konceptualnu mapu”, rekao je Kušner, koji je, inače, suprug Trampove ćerke Ivanke.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar