ASAD JURIŠA NA POSLEDNJE UPORIŠTE DŽIHADISTA IDLIB: U panici Al Kaida se raspada, počela međusobna borba

ASAD JURIŠA NA POSLEDNJE UPORIŠTE DŽIHADISTA IDLIB: U panici Al Kaida se raspada, počela međusobna borba

Foto: Printscreen Youtube


U uspostavljanju vlasti u Idlibu, jedinoj sirijskoj provinciji u kojoj gotovo da nema prisustva vladinih snaga, predsedniku Bašaru el-Asadu bi mogli pomoći duboki lomovi u Al Kaidi, ekstremističkoj grupi koja dominira u tom području.

Nedavni talas hapšenja i nasilja u redovima Al Kaide podstakao je strahove od izbijanja rata medju samim pobunjenicima u gusto naseljenoj provinciji dok Asadove snage ulaze u Idlib.
Kontrolu na Idlibom Asad je izgubio pre tri godine i zarekao se da će je povratiti, ali se očekuje da to bude krvava i skupa borba. Ekstremističko utočište je dobro utvrdjeno i dom je hiljadama boraca koji su tu došli iz drugih delova Sirije. Takođe, tu su se, bežeći od borbi u drugim delovima zemlje, sklonile i hiljade civila.

Napetosti u toj provinciji već mesecima rastu, usled borbe za prevlast izmedju ekstemnih stranih boraca lojalnih vođi Al Kaide Ajmanu al-Zavahiriju i umerenijih članova iz Sirije.

Situacija se dodatno pogoršala krajem novembra posle niza hapšenja ekstremnijih i uglavnom stranih članova, medju kojima i dvojica od najcenjenijih vodja Al Kaide i osnivača sirijskog ogranka te grupe. Oni su oslobođeni par dana kasnije pošto su neke frakcije unutar grupe zapretile povlačenjem iz borbi.

Hapšenja je izvela grupa Hajat Tahrir al-Šam (HTS), odnosno Komitet za oslobođenje Levanta, povezana s Al Kaidom, što je navelo al-Zavahirija da lidere te grupe optuži za izdaju. Posle hapšenja su izbili sukobi medju frakcijama u kojima je više ljudi stradalo.

Vođa HTS Abu Mohamed al-Golani se, deluje, približava Turskoj, koja sa Iranom i Rusijom pokušava da dovede gradjanski rat u Siriji do kraja.

HTS je do nedavno bio u usponu, slamajući potencijalne rivale u Idlibu u isto vreme dok je rivalska Islamska država izgubila najveći deo teritorija koje je držala.

“Jasno je da se džihadistički pokret u Siriji suočava sa najgorim međusobnim borbama od 2013. i šizme između Islamske države i Nusra fronta”, rekla je Dženifer Kafarela iz vašingtonskog Instituta za istraživanje rata.
Grupa Nusra front, ogranak Al Kaide u Siriji, prekinula je sve veze s medjunarodnom terorističkom mrežom, što je vidjeno kao pokušaj da se poboljša njen imidž. Nekoliko meseci kasnije, grupa je okupila i povela koaliciju nekoliko ekstremističkih grupa koja je postala HTS i slomila većinu rivalskih grupa u područjima pod svojom kontrolom.

Napetosti doprinosi i ulazak turskih trupa u područja pod kontrolom HTS u severnoj Siriji, pri čemu neki borci te grupe podržavaju Ankaru dok se drugi, i stranci, protive. Hasan Hasan iz Tahrir instituta za bliskoistočnu politiku nedavno je napisao da HTS želi da uspostavi veze sa zemljama poput Turske u pokušaju da postane deo rešenja.

“Ovo će dodatno da razdvoji tvrdolinijaške džihadiste i lojaliste Al Kaide koji moraju da donesu odluku o svojoj sudbini u zemlji koja se sve više deli na sfere uticaja stranih zemalja”, napisao je Hasan.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar