ASANŽOVO PISMO POKAJANJA: Uradio sam jedino što sam mogao da uradim

ASANŽOVO PISMO POKAJANJA: Uradio sam jedino što sam mogao da uradim


Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž, koji je osuđen na 50 nedelja zatvora zbog kršenja uslovne slobode, izvinio se svima koji smatraju da im nije ukazao poštovanje. Asanž je naglasio da njegova namera nije bila da ikoga uvredi.

On je u pismu koje je pročitao preko video linka pred sudom, naveo da se u jednom trenutku “borio s teškim okolnostima”.

“Uradio sam ono za šta sam u tom trenutku mislio da je najbolje ili možda jedino što sam mogao da uradim”, pročitao je Asanž. Dok su ga posle izricanja presude čuvari odvodili u ćeliju, on je u pravcu svojih pristalica u sudnici uzdigao stegnutu pesnicu, na šta su mu ono uzvratili istim pozdravom. Asanžove pristalice su, takođe, uzvikivale “sram da vas bude” obraćajući se sudu. Potom je dodao da će se boriti protiv izručenja Sjedinjenim Američkim Državama koje ga terete za zaveru radi hakovanja kompjutera vlade. Upitan da li se slaže da bude izručen SAD, Asanž je rekao da se protivi ekstradiciji zbog, kako je rekao, “novinarstva koje je osvojilo mnoge nagrade”, preneo je AP.

Sud u Londonu je u presudi naveo da je Asanž prekršio uslovnu slobodu pre skoro sedam godina i pobegao u Ambasadu Ekvadora u britanskoj prestonici, gde mu je dodeljen azil. Sudija Debora Tejlor je izjavila da je Asanž iskoristio svoj privilegovan položaj da prekrši zakon i izrazi svoj prezir prema britanskoj pravdi.

Sledeće saslušanje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža pred sudom u Londonu, povodom zahteva SAD za njegovo izručenje, biće održano 30. maja, javlja Tas.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar