AUSTRALIJA Parlamentarni izbori u toku

AUSTRALIJA Parlamentarni izbori u toku

(AP Photo/Rick Rycroft)


Birališta u Australiji otvorena su danas za oko 11 miliona glasača koji biraju novi parlament, čime se završila jednomesečna kampanja, usmerena na klimatske promene i privredu.

Ankete ukazuju da koalicija predvođena konzervativnom Liberalnom strankom neće uspeti da dobije treći trogodišnji mandat i Skot Morison će imati jedan od najkraćih mandata kao premijer u 118-godišnjoj istoriji australijske federacije.

Morison je treći premijer konzervativaca od 2013. godine. On je zamenio Malkolma Ternbula u avgustu. Morison, koji se ranije bavio marketingom u turizmu, rekao je da je tokom petonedeljne kampanje smanjio razliku konzervativaca u odnosu na laburiste i predviđa da će rezultat izbora biti tesan.

Anketa objavljena danas u listu Ostrelijan (Australian) predviđa da će Laburisti biti ispred konzervativaca sa 51,5 prema 48,5. Političke vođe su nastavile kampanju i danas do zadnjeg časa.

Opozicioni vođa Bil Šorten je rekao da je uveren da će Laburisti pobediti, a da će njegovi glavni prioriteti biti povećanje plata za radnike sa niskim primanjima, povećanje naknada za radne nedelje i smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte u Australiji.

Australija je jedan od najvećih izvoznika uglja i tečnog prirodnog gasa, takođe je jedan od najvećih zagađivača na svetu po glavi stanovnika zbog velikog oslanjanja na struju dobijenu od uglja.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar