Svet
09.02.2023. 11:15
Beta

Zaštita životne sredine

Australija zabranila otvaranje rudnika uglja

Ugalj
Izvor: Shutterstock

Autralija je odbila da dozvoli otvaranje jednog rudnika uglja na osnovu Zakona o zaštiti životne sredine.

Australija spada među najveće svetske izvoznike uglja i tečnog gasa koji su glavni izvori nacionalnog bogatstva, a od njene vlade je zatraženo da zbog kontrole klimatskih promena blokira sve nove projekte iskopavanja uglja.

Ministarka životne sredine Tanja Pliberšek izjavila je danas da će se posebno odlučivati o svakom takvom projektu.

"Donosiću odluke o svakom pitanju koje se nadje preda mnom pojedinačno vodeći se zakonom i dostupnim naučnim znajem", rekla je ona.
 

Pliberšek je najavila svoju odluku o sprečavanju iskopavanja uglja na manje od 10 kilometara od Velikog koralnog grebena kod severoistočne australijske obale.

Ministarka je obrazložila da bi projekat imao neprihvatljiv uticaj na vode na tom području ali i na morsku floru kojom se hrane dugonzi, vrsta morskih krava.

Procenjuje se da bi iz tog rudnika moglo da se iskopava 10 miliona tona uglja godišnje u periodu od četvrt veka.

Izgradnju rudnika predložio je rudarski magnat Klajv Palmer, koji je osnovao i finansira manju konzervativnu Partiju Ujedinjena Australija.

Vlada razmatra i produženje dozvole za istraživanje gasa u moru na severnim plažama Sidneja. Krajem 2021. prethodna konzervativna vlada odbila je da produži dozvolu za istraživanje na dve godine. 

Predlagač projekta Aset Energi (Asset Energy) je tužio prethodnu vladu a sudski postupak je završen prošle nedelje pristankom novih vlasti da preispitaju tu odluku. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ugalj se vraća u EU i to nije dobro
ugalj

Kriza s gasom

22.06.2022. 13:05

Ugalj se vraća u EU i to nije dobro

Usled krize s gasom u Evropskoj uniji posle smanjenja isporuka iz Rusije, sve više članica Unije se okreće uglju kao privremenom sredstvu za suočavanje s nestašicama i poskupljenjem energenata. 
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
29.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve