Svet
09.03.2022. 11:24
Beta

Koronavirus

Austrija i obavezna vakcinacija - kratko je trajalo

Austrija
Izvor: Beta/AP / Vadim Ghirda

Austrijska vlada objavila je da suspenduje zakon o obaveznoj vakcinaciji protiv kovida-19, samo mesec dana od njegovog stupanja na snagu, s obzirom na manju opasnost od omikron soja virusa.

"Odlučili smo da pratimo mišljenje komisije stručnjaka" i da "suspendujemo", zakon, rekla je ministarka Karolina Edstadler na konferenciji za novinare u Beču.

Ona je dodala da vlada u ovom trenutku ne vidi potrebu sprovođenja obavezne vakcinacije s obzirom na sadašnji soj virusa koji izaziva lakše simptome od delta varijante koja je prethodno bila dominantna.

"Trenutno ima mnogo argumenata u prilog tome da ovo narušavanja osnovnih prava nije opravdan", rekla je Erdštadler, ministarka zadužena za poštovanje ustavnosti.

Zakon je stupio na snagu 5. februara, kao jedinstven u Evropskoj uniji i koji je izazvao snažno protivljenje dela stanovništva.

On se odnosio na sve starije od 18 godina u zemlji od 8,9 miliona stanovnika, izuzev trudnica, onih koji su preležali virus pre manje od 180 dana i onih koji mogu da dobiju medicinsko izuzeće.

Kontrole je trebalo da počnu sredinom marta a predvidjene kazne za prekršioce su se kretale od 600 evra do 3.600 evra.

Glasovi su se podigli za reviziju zakona kada je Austrija početkom marta ukinula većinu zdravstvenih restrikcija vezanih za kovid. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Obavezna vakcinacija više nije potrebna"
vakcinacija

Austrija

08.02.2022. 15:10

"Obavezna vakcinacija više nije potrebna"

Samo što je Zakon o obaveznoj vakcinaciji stupio na snagu u Austriji, poznati austrijski virusolog Norbert Novotni tvrdi da obavezna vakcinacija više nije potrebna.
Close
Vremenska prognoza
light snow
2°C
04.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve