AUSTRIJSKA OPOZICIJA traži ostavku vicekancelara zbog kompromitujućeg videa

AUSTRIJSKA OPOZICIJA traži ostavku vicekancelara zbog kompromitujućeg videa

(AP Photo/Ronald Zak,file)


Austrijske opozicione stranke zatražile su ostavku vicekancelara Hajnca-Kristijana Štrahea pošto su dva nemačka lista objavila video snimke na kojima se vidi kako navodno nudi unosne državne ugovore potencijalnom ruskom investiotru.

Listovi Zidojče cajtung i Špigel su objavili odlomke tajno snimljenog videa koji navodno pokazuje Štrahea, vođu austrijske krajnje desničarske Slobodarske stranke (FPO), kako se sastaje sa ženom koja tvrdi da je zainteresovana da investira velike iznose novca u Austriju. U videu Štrahe i njegov partijski kolega Johan Gudenus govore neimenovanoj ženi da može da očekuje unosne građevinske ugovore ako kupi jednu austrijsku novinu i podržava Slobodarsku stranku.

Video obuhvata oko šest sati razgovora na španskom ostrvu Ibici između astrijskih političara i žene koja tvrdi da je rođaka istaknutog ruskog biznismena. Pored razgovora o mogućim investicijama u Austriji, uključujući kupovinu uticajnog tabloida Kronen zajtung, Štrahe takođe nagoveštava da bi novac mogao da se usmeri ka njegovoj stranci preko nepovezane fondacij, kako bi se zaobišli austrijski propisi o političkim donacijama.

Listovi su naveli da je forenzički video stručnjak proverio autentičnost videa. Sastanak je održan više meseci pre austrijskih parlamentarnih izbora, a očigledo bio zamka nepoznate osobe sa ciljem da kompromituje dvojicu političara.

“Vreme je da se prekine ovaj košmar. Štrahe i Gudenus moraju da podnesu ostavku danas”, rekla je šefica austrijske Socijaldemokratske stranke Pamela Rendi Vagner.

Ona je pozvala austrijskog kancelara Sebastijana Kurca, iz Narodne stranke desnog centra, da preuzme odgovornost za saveznike svoje vlade, navodeći da je Kurc izabrao da uđe u tu koaliciju. Verner Kogler, vodeći član austrijske opozicione Zelene stranke takođe je pozvao Kurca da rasformira koaliciju.

Špigel je naveo da su Štrahe i Gudens potvrdili da su imali neki privatan sastanak na Ibici ali su negirali da su radili bilo šta nezakonito.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar