AUTOR ŠTRAHEOVOG SNIMKA: To je projekat istraživačkog novinarstva

AUTOR ŠTRAHEOVOG SNIMKA: To je projekat istraživačkog novinarstva

Shutterstock


Advokat iz Beča izjavio je da su video snimci zbog kojih je austrijski vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe morao da podnese ostavku rezultat istraživačkog novinarstva i ne vidi ništa loše u tome, piše austrijski „Kurir“, pozivajući se na pismo, dobijeno od njegovog branioca Ričarda Sojera.

Kako navodi ovaj austrijski list, advokat je, u pismu upućenom medijima, preko svog branioca, istakao da je „Ibica video“ projekat motivisan civilno-društvenim razlozima, i da je “koračao putem istraživačkog novinarstva“.

Ovo pismo je odgovor na krivičnu prijavu koju je Štrahe podneo protiv tri lica, od kojih su dva poznata, a to su advokat i jedan bečki detektiv, dok identitet navodne nećake ruskog milijardera nije utvrđen.

„Upotreba skrivenih kamere u cilju razotkrivanja zloupotreba u istraživačkom novinarstvu je dozvoljena. Moj klijent nije počinio nikakvo krivično delo, niti je u takvom učestvovao“, navodi se u pismu.

Međutim, kako piše “Kurir”, nije jasno da li advokat poseduje pres-karticu i dali je nešto ranije objavljivao.

Podsetimo, mediji koji su objavili skandalozni materijal ukazali su na to da je snimljeni sastanak bio „zamka“ za političara, koji se, zajedno s Slobodarskom partije Austrije, zalaže za ukidanje sankcija Rusiji i normalizaciju odnosa s Moskvom.

Štrahe, koji je situaciju nazvao namernim političkim ubistvom, bio je primoran da podnese ostavku. Austrijski kancelar Sebastijan Kurc prekinuo je koalicionu saradnju sa Štraheovom partijom i najavio vanredne parlamentarne izbore.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar