AVIGDOR LIBERMAN: Izrael će napasti Teheran ako Tel Aviv bude ciljan

AVIGDOR LIBERMAN: Izrael će napasti Teheran ako Tel Aviv bude ciljan

Foto: Printscreen Youtube


Izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman zapretio je danas Iranu, rekavši da će u slučaju napada islamskog režima na Tel Aviv “Izrael udariti na Teheran i uništititi svaku iransku poziciju koja preti Izraelu u Siriji”.

Liberman je u intervjuu za saudijski novinski portal Ilaf, koji se izdaje u Londonu, objasnio da Izrael ne teži ratu ni sa kim, ali da neće tolerisati iransko prisustvo u Sirji, bez obzira na cenu.

“Ovo su poslednji dana iranskog režima”, ocenio je Liberman koji je trenutno u SAD u intervjuu za portal koji objavljuje razgovore s izraelskim zvaničnicima.

Izraelski ministar će se sastati s svojim kolegom ministrom odbrane SA Džejmsom Matisom i savetnikom za nacionalnu bezbednost Majklom Boltonom.

Liberman je takodje rekao da Izrael vodi dijalog s arapskim zemljama, ali nije naveo kojim.

“Stvari se kreću u dobrom pravcu. Postoji razumevanje o 75 posto stvari”, rekao je on, pozvavši na konstruktivan dijalog i puno razumevanje s arapskim zemljama o regionalnim pitanjima.

Ministar odbrane Izraela smatra da će moguće povlačenje SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom 12. maja dovesti do ekonomskog kolapsa Irana koji je do sada navodno potrošio više od 13 milijardi dolara u Siriji i troši dve milijarde dolara godišnje na libanski Hezbolah, palestinski Hamas i Islamski džihad.

Iran je nedavno zapretio osvetom za napad iz vazduha na bazu T-4 u Siriji u kome je ubijeno 14 ljudi, uključujući Irance. Rusija, Iran i Sirija su optužili Izrael za taj napad.

Sekretar Iranskog vrhovnog nacionalnog bezbednosnog saveta rekao je u utorak da će Teheran “izabrati vreme i mesto” neminovnog odgovora na udar na bazu T-4.

“Entitet koji daje sebi za pravo da napadne suverenitet druge zemlje i da cilja snage koje se bore protiv terorizma mora sigurno misliti na rezultate i posledice napada i odgovarajuću reakciju”, rekao je Ali Šamkhani novinarima, preneli su izraelski mediji.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar