Svet
19.09.2023. 13:47
Beta/AFP

Razlog poznat...

Nagorno-Karabah: Azerbejdžan pokrenuo akciju protiv snaga Jermenije

1
Izvor: beta/AP / Sergei Grits

Azerbejdžan je objavio da je pokrenuo "antiterorističke operacije" protiv snaga Jermenije u Nagorno-Karabahu, vrletnoj oblasti oko koje se spore te dve države.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je navelo da je operacija "uz pomoć visokopreciznog oružja" počela nekoliko sati posle pogibije četiri vojnika i dva civila u eksploziji mine u Nagorno (Gornjem) Karabahu, jednoj od najviše miniranih oblasti sveta.

Novinari Frans presa javljaju da su čuli detonacije u Stepanakertu, glavnom gradu Nagorno-Karabaha.

Nagorno-Karabah i veliki deo okolnih teritorija su bili pod kontrolom Jermena od kraja separatističkog rata 1994. godine, ali Azerbejdžan je te teritorije i delove Nagorno-Karabaha povratio u šestonedeljnom ratu 2020. godine. Taj rat je završen primirjem uz posredovanje Rusije i kontingent ruskih mirovnih snaga je u Nagorno-Karabahu.

Azerbejdžan međutim tvrdi da posle primirja Jermenija krijumčari oružje u tu oblast. Zbog tih tvrdnji blokiran je jedini put koji Nagorno-Karabah povezuje s Jermenijom što je izazvalo nestašicu i hrane i lekova u tom regionu.

Jerevan optužuje Baku koji negira optužbe, da izaziva humanitarnu krizu u Nagorno-Karabahu blokiranjem "Lačinskog koridora" od kraja 2022. godine. Jermenija optužuje i Rusiju da ne čini ništa.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
few clouds
17°C
24.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve