Svet
14.12.2020. 21:17
Tanjug

BAJDEN: Dejton doneo mir, ali posao nije u celosti završen

w_56381695.jpg

Novoizabrani predsednik SAD Džozef Bajden poručio je da je Dejtonski sporazum doneo mir u Bosni i Hercegovini, reafirmisao njen suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost, ali i da četvrt veka kasnije nije u celosti završen posao, kako je naveo, po pitanju pravde, pomirenja, kao i kreiranja funkcionalne multietničke BiH.

Kako je Bajden istakao, a preneo na sajtu novoizabranog predsednika "buildbackbetter.gov" "videli smo kako nacionalizam pobeđuje državni interes uz bogaćenje nekolicine, a ne provođenje reformi u korist većine" i poručio da je da je "godišnjica prilika za sve strane da razmisle o svetlijoj budućnosti i da se ponovo obavežu na teške, ali nužne korake za izgradnju potpuno funkcionalne BiH za sve njene građane"

  EPA-EFE/JIM LO SCALZO EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Kao predsednik, dodaje on, očekujem saradnju sa međunarodnom zajednicom i građanima BiH kako bismo konačno postigli obečanje iz Dejtonskoa sporazuma, kao što je prosperitetna, ali i demokratska Bosna i Hercegovina u srcu Evrope - celovita, slobodna i mirna.

Dodao je da se pridružuje međunarodnoj zajednici i građanima BiH u obeležavanju 25. godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, koji je, prema njegovim rečima, doneo kraj kod jednog od najgorih sukoba na evropskom kontinentu nakon Drugog svetskog rata.

"Na ovaj dan obeležavamo napore mirotvoraca, iako istovremeno žalimo za izgubljenih 100.000 života i preko milion raseljenih", naveo je Bajden.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
08.05.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve