Svet
30.03.2021. 13:23
Tanjug

Američki predsednik Džozef

BAJDEN: Do 19 aprila 90 odsto odraslih u SAD biće vakcinisano

w_56795397.jpg

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da će 90 procenata odraslih građana Sjedinjenih Država moći da bude vakcinisano protiv koronavirusa

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da će 90 procenata odraslih građana Sjedinjenih Država moći da bude vakcinisano protiv koronavirusa do 19. aprila.

"Plan našeg tima je da punkt za vakcinaciju ne bude dalje od pet milja (osam kilometara, prim.nov.) od ijednog odraslog građanina u SAD. Preostalih deset procenata građana biće vakcinisano do 1. maja”, rekao je Bajden tokom obraćanja medijima iz Bele kuće.

Prema njegovim rečima - tokom prethodnog vikenda građani su primili deset miliona vakcina protiv Kovida 19.

"Vlada je pokrenula širok nacionalni program vakcinacije. Aktiviran je veliki broj dobrovoljaca. Za manje od 60 dana dato je sto miliona vakcina. Sada ćemo, za četrdeset dana, pokušati da damo još stotinu miliona. Ne postoji ništa što ne možemo da ostvarimo ukoliko radimo zajedno”, poručio je američki predsednik.

Osim toga - Bajden je građane upozorio da pojačaju mere opreza.

"Jako sam ozbiljan kada kažem da smo tek na pola puta. Nije vreme da se opustimo. Ako spustimo gard stanje može postati gore. Novi sojevi virusa utiču na rast broja novih slučajeva. Ljudi su manje oprezni i to nije dobro. Potrebno je da svako do nas uradi svoj deo posla. Jer smo i dalje u bici protiv virusa koja je daleko od dobijene", istakao je predsednik Sjedinjenih Država.

Američki zvaničnici apelovali su na građane u ponedeljak da preduzmu mere predostrožnosti da spreče širenje Kovida 19 u svetlu rasta broja zaraženih širom zemlje, prenosi Glas Amerike.

Direktorka Centra za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) Rošel Valenski zatražila je od zvaničnika i drugih da upozore na ozbiljnost situacije da bi se sprečio četvrti talas zaraze Kovidom 19.

"Iznova imam osećaj da smo na pragu katastrofe. Sada sam uplašena", rekla je Valenskijeva na konferenciji za novinare.

[caption id="attachment_324907" align="alignnone" width="675"]EPA-EFE/Stefani Reynolds / POOL EPA-EFE/Stefani Reynolds / POOL[/caption]

Zvaničnici su kao uzroke novog rasta naveli otvaranje ekonomija u saveznim državama i preuranjeno ublažavanje restrikcija, uz povećanje broja putnika.

Povezane vesti - JUNKER: Evropska unija treba da prekine “glupi rat oko vakcina”

Kampanja vakcinacije se intenzivira širom SAD, ali su u pojedinim delovima zemlje ukinute su mere za suzbijanje pandemije, uključujući i obavezno nošenje maski.

"Izdržite. Ovo će biti trka između vakcina i onoga što se događa kada je reč o dinamici pandemije. Možemo da pobedimo, ako budemo još malo duže strpljivi", rekao je vodeći američki ekspert za zarazne bolesti Entoni Fauči.

Zvaničnici i dalje preporučuju da se izbegavaju putovanja koja nisu neophodna i ohrabruju građane da nastave da nose maske i drže socijalnu distancu da bi se sprečilo širenje virusa i njegovih opasnih varijanti.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
17.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve