Svet
28.05.2023. 11:00
Beta-AP

SAD

Bajden i republikanci dogovorili podizanje gornje granice duga

Amerika
Izvor: Shutterstock

Predsednik SAD Džozef Bajden i lider republikanaca u Kongresu Kevin Makarti postigli su privremeni sporazum o podizanju gornje granice državnog duga.

Kongres sada mora u roku od nekoliko dana da odobri paket smanjenja potrošnje kako bi sprečio potencijalno katastrofalne posledice za SAD, piše Asošiejted pres.

Dogovoreno je da gornja granica javnog duga ne sme biti veća od 31,4 biliona dolara za troškove koji se ne odnose na sistem nacionalne odbrane.

Predsednik Demokratske stranke i predsednik republikanaca postigli su dogovor nakon što su razgovarali telefonom.

Zemlja i svet su gledali i čekali rešenje za politički sukob koji je pretio američkoj i globalnoj ekonomiji jer su SAD ostajale bez novca za plaćanje dugova početkom juna.

"Sporazum predstavlja kompromis, što znači da ne dobijaju svi ono što žele. To je odgovornost upravljanja", rekao je Bajden.

On je rekao da je sporazum dobra vest za američki narod jer sprečava katastrofalni razvoj događaja koji je mogao uticati na ekonomsku recesiju, ugroziti penzione fondove i doprineti gašenju miliona radnih mesta.

"Upravo sam malo pre razgovarao sa predsednikom. Nakon što je gubio vreme i mesecima odbijao da pregovara, došli smo do načelnog dogovora koji je dostojan američkog naroda“, napisao je Makarti na Twitteru.

Centralni deo paketa je dvogodišnji sporazum o budžetu koji bi zadržao potrošnju na nivou za 2024. i povećao je za jedan odsto do 2025. u zamenu za podizanje granice duga na dve godine, što udaljava promenljivo političko pitanje od sledećih predsedničkih izbora.

Trudeći se da postigne dogovor kojim bi se nametnuli oštriji uslovi za primaoce državne pomoći, republikanci su postigli nešto, ali ne sve od onoga što su želeli.

Sporazum bi povećao starosnu granicu za postojeće za radno sposobne odrasle osobe bez dece sa 49 na 54 godine, ali je Bajden uspeo da obezbedi izuzeće za veterane i beskućnike.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Bajden: "Za ime Boga, učinite nešto"
1

Predsednik Amerike

14.05.2023. 22:35

Bajden: "Za ime Boga, učinite nešto"

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da će učiniti sve što je moguće protiv nasilja vatrenim oružjem i ponovo pozvao Kongres da učini više u rešavanju tog pitanja, godinu dana posle rasističkog masakra na severu SAD.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
35°C
12.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve