Svet
27.07.2023. 23:10
Beta/AFP

Predsednik Amerike

Bajden: "Klimatske promene su egzistencijalna pretnja"

1
Izvor: Beta/AP / Evan Vucci

Klimatske promene su "egzistencijalna pretnja", rekao je američki predsednik Džo Bajden u vreme kada je, prema njemu, više od 100 miliona Amerikanaca trenutno suočeno sa rekordnom toplotom.

"Mislim da nije više moguće da bilo ko negira uticaj klimatskih promena", dodao je Bajden u izjavi datoj istog dana kada je generalni sekretar UN Antonio Gutereš ocenio da je svet ušao u "eru ključanja" i da više nije u eri zagrevanja.
 

Bajden je rekao da je vrućina glavni uzrok smrtnosti vezane za klimu i meteorološke uslove u SAD i da od nje umre 500 ljudi godišnje, više nego od poplava ili uragana.

On je dao zapanjujuće primere, kao slučaj jedne žene koja je zadobila teške opekotine kada je ispala iz svojih kolica na vrelo tlo u Arizoni, saveznoj državi na jugozapadu SAD zahvaćenoj velikim vrućinama.

Američki predsednik je najavio niz akcija, koje će biti finansirane velikim investicionim planom energetske tranzicije već odobrenim u Kongresu, da bi se ojačalo skladištenje vode na zapadu SAD, i za poboljšanje nacionalnog sistema meteoroloških prognoza.

On je takođe obećao više zaštite za radnike koji su najizloženiji rekordno visokim temeraturama, posebno u poljoprivredi i građevini.

Bajden je preko video veze razgovarao sa gradonačenlicom Finiksa u saveznoj državi Arizoni Kejt Galego koja je rekla da njena država, iako naviknuta na jake vrućina, prolazi kroz leto bez presedana. Takođe je razgovarao sa gradonačelnikom San Antnonija u državi Teksas Ronom Nirnbergom, u šali rekao da se nada da mu klima radi.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Referendumu o klimatskom zakonu
1

Švajcarska

18.06.2023. 14:40

Referendumu o klimatskom zakonu

Građani Švajcarske ove nedelje na referendumu treba da odluče o zakonu koji predviđa uvođenje klmatskih mera za oštro smanjenje emisije gasova staklene bašte.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
21.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve