Svet
08.07.2023. 04:05
Beta-AP

Novi vojni paket SAD

Bajden odobrio slanje kasetnih bombi Ukrajini

1
Izvor: Shutterstock

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena odlučila je da naoruža Ukrajinu hiljadama kasetnih bombi u okviru novog paketa vojne pomoći vrednog oko 800 miliona dolara

Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džejk Saliven izjavio je da je to bila teška odluka i da ju je predsednik doneo "u konsultaciji sa saveznicima i partnerima i u konsultaciji sa članovima Kongresa".

Ta odluka je doneta uprkos široko rasprostranjenoj zabrinutosti da od tih bombi stradaju civili, zbog čega su Ujedinjene nacije pozvale i Rusiju i Ukrajinu da izbegavaju njihovu upotrebu.

Pentagon kaže da će za Ukrajinu obezbediti kasetne bombe sa smanjenom "stopom kvarenja", što znači manje neeksplodiranih, raspršenih "bombica" koje dovode do nenamernih pogibija civila.

Oružje će biti obezbeđeno iz zaliha Pentagona i uključivaće oklopna vozila Bredli i Strajker i raznu municiju, poput raketa za haubice i sistem HIMARS, rekli su zvaničnici.

Dugo tražene u Ukrajini, kasetne bombe su oružje koje se rasprskava u vazduhu, oslobađajući manje komade municije ili "bombice". One su raspršuju po velikom području i namenjene su uništavanju više ciljeva odjednom.

Ukrajina traži to oružje radi probijanja ruskih odbrambenih linija u ofanzivi koja je u toku.

Prema rečima američkih zvaničnika, ruske snage već koriste kasetnu municiju na bojnom polju i u naseljenim civilnim područjima.

Prema navodima Crvenog krsta, neke kasetne bombe imaju samo do 40 odsto uspešnosti, tj većina bombica ne eksplodira, a zvaničnici SAD tvrde da će Ukrajina dobiti kasetne bombe koje su neuspešne samo u tri odsto slučajeva.

Kasetna municija je zabranjena Konvencijom o kasetnoj municiji iz 2008. godine, koju nisu potpisale SAD, Rusija i Ukrajina.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Tajno putovanje šefa CIA u Ukrajinu
CIA

Zvaničnik SAD tvrdi

01.07.2023. 11:18

Tajno putovanje šefa CIA u Ukrajinu

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns, nedavno je bio u Ukrajini gde se sastao sa obaveštajnim zvaničnicima i predsednikom Volodimirom Zelenskim, potvrdio je  za Frans pres jedan američki zvaničnik. 
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
14.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve