Svet
10.06.2021. 20:29
Tanjug

Važna donacija

Bajden potvrdio donaciju 500 miliona vakcina siromašnima

Džo Bajden predsednik AMerike
Izvor: BLOOMBERG POOL / Hollie Adams / POOL

Američki predsednik Džozef Bajden potvrdio je danas da će SAD kupiti pola milijarde vakcina protiv Covid-19 kako bi ih donirale zemljama sa nižim prihodima bez ikakvih uslovljavanja.

"Sa isporukama 500 miliona vakcina počećemo u avgustu, čim se završi njihova proizvodnja", najavio je Bajden na konferenciji za novinare uoči početka samita G7 u Britaniji, prenosi Rojters.

Da će SAD donirati 500 miliona Fajzerovih vakcina protiv kovida 19 za 100 zemalja sa najnižim prihodom na svetu i da neće zauzvrat tražiti nikakve protivusluge, potvrdio je danas i visoki zvaničnik američke admnistracije.

SAD će Fajzeru platiti oko 3,5 milijardi dolara za vakcine, a ugovor će biti finaliziran narednih sedmica, rekao je zvaničnik Rojtersu uz uslov da mu se ne objavi identitet.

vakcine protiv koronavirusa
Izvor: PAP / MACIEJ KULCZYNSKI

Fajzer i nemački partner te američke kompanije Bajontek saopštili su danas da su pristali da isporuče američkoj vladi 500 miliona doza vakcina protiv korona virusa, koje će SAD donirati siromašnim zemljama u naredne dve godine.

Prema saopštenju, isporuka od 200 miliona doza počeće u avgustu i biće završena do kraja godine, dok će 300 miliona doza planiranih za 2022. godinu biti isporučeno između januara i kraja juna.

Vakcine, koje će biti preuzete iz Fajzerovih postrojenja u SAD biće obezbeđene po neprofitnoj ceni, a donacije će biti upućene kroz program KOVAKS u 92 zemlje sa nižim primanjima, kao i Afričkoj uniji.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
28.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve