BALONI I POZDRAVI: Đinping stigao u istorijsku posetu Pjongjangu

BALONI I POZDRAVI: Đinping stigao u istorijsku posetu Pjongjangu

EPA-EFE/KCNA


Kineski predsednik Si Đinping doputovao je u prestonicu Severne Koreje, gde će se sastati s kolegom Kim Džong Unom. Ovo je prva poseta kineskog predsednika u poslednjih 14 godina i predstavlja važana korak ka produbljivanju saradnje dve zemlje.

Đinping su na aerodromu dočekali domaćini koji su pustili na stotine balona. Duž puta kojim je prolazilo vozilo kineskog predsednika, na stotine građana pozdravljalo je i mahalo Đinpingu.

CCTV via AP

CCTV via AP

Prema rečima analitičara, Đinpingu i Džongu Unu je zajedničko to što obojica imaju otvorene nesuglasice sa američkim predsednikom Donaldom Trampom. Američki zvaničnici tvrde da će Đinping pokušati da ubedi Džong Una da pristane na razgovore sa Vašingtonom u vezi sa nuklearnim programom Pjongjanja, što će kasnije iskoristiti u pregovorima sa Amerikom oko trgovinskog rata.

Đinping je doputovao u pratnji supruge Peng Lijuan i nekoliko zvaničnika Komunističke partije. Uoči posete izjavio je da Severna Koreja ide u “pravom smeru” rešavajući politička pitanja na Korejskom poluostrvu.

Si je istakao da će njegova dvodnevna poseta ojačati stratešku komunikaciju i razmenu između dve prijateljske zemlje.

EPA-EFE/KCNA

EPA-EFE/KCNA

Ove godine se navršava 60 godina od potpisivanja sporazuma o vazdušnom i drumskom saobraćaju izmedju Kine i Severne Koreje.

Severnokorejski lider Kim Džong Un posetio je Kinu četiri puta od početka prošle godine.

Categories

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar