Svet
28.08.2023. 09:21
R. E.

Bankar Matija Aguci

Heroj Italije: Uhvatio dete koje je palo sa petog sprata

1
Izvor: Shutterstock

Bankar iz Torina Matija Aguci proglašen je herojem nakon što je uhvatio trogodišnju devojčicu koja je pala sa terase petog sprata zgrade u Torinu.

 

Bankar Matija Aguci je rekao da je sa devojkom išao do pekare u centru Torina, kada je čuo čoveka kako viče u pomoć iz stana na gornjem spratu.

"Izašao sam sa devojkom da kupim hleb i čuli smo vriske iz zgrade koji su nam privukli pažnju", rekao je Aguci za Skaj24, govoreći ispred bolnice u kojoj je pregledan zbog lakših povreda.

Dodao je da je čuo čoveka kako vrišti kada je video devojčicu kako se naslanja na ogradu terase.

"Devojčica se sve više naginjala i penjala preko ivice, držala se rukama, a noge su joj bile u vazduhu", rekao je Aguci.

Rekao je da je vikao kako bi pokušao da privuče pažnju trogodišnjakinje ne bi li je sprečio da nastavi da se penje, ali kada je shvatio da ga nije čula, stao je ispod terase.

"Počeo sam da vičem na nju da ostane mirna i da se vrati unutra, ali nije čula. Kada sam je video kako pada, stao sam na put, zatvorio oči i nadao se da će sve biti u redu, blokirao sam je tako što sam ublažio udarac i oboje smo pali na zemlju", preneo je Agucijevu izjavu RTS pozivajući se na izvore CNN.

Dodaje da u početku kod nje nije video nikakve znake života, a "onda je počela da plače i ja sam odahnuo".

Roditelji devojčice izašli su na ulicu kada su shvatili šta se dogodilo i devojčicu odveli u bolnicu.

Rekao je da su roditelji devojčice u šoku, ali da je devojčica "dobro".

Gradonačelnik Torina Stefano Lo Ruso pozvao je da se oda počast Aguciju.

"Postupci Matije Agucija, našeg sugrađanina koji je spasio život devojčici koja je pala sa petog sprata, je herojski i izvanredan gest", napisao je Lo Ruso na Facebooku.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni navela je na mreži X da je priča o devojčici koja je pala sa petog sprata balkona u zgradi u Torinu mogla da se pretvori u tragediju, ali da je zahvaljujući brzini Matije Agucija, koji je video kako pada i zgrabio je u vazduhu, njen život spasen.

"Velika čast i zahvalnost ovom mladom heroju", navela je Melonijeva.

Poslanica Kamila Laureti je rekla da se nada da će mu biti dodeljena nacionalna medalja.

"Predlažem da se Matiji Aguciju, koji je spasio devojčicu koja je pala sa petog sprata, rizikujući sopstvenu bezbednost, a verovatno i život, dodeli Zlatna medalja za građansku hrabrost", navela je Lauretijeva.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
3°C
07.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve