Svet
02.10.2019. 13:06
Tanjug

BARSELONA: Hiljade građana obeležilo dvogodišnjicu od referenduma

tan2019-10-1_20738433_1.jpg
Izvor: AP / Emilio Morenatti

Više hiljada pristalica odvajanja Katalonje od Španije marširalo je Barselonom kako bi obeležili drugu godišnjicu od održavanja zabranjenog referenduma o nezavisnosti tog španskog regiona.

https://youtu.be/CUM_Lvn9XX4

Demonstranti su sinoć obišli i neke škole, u koje je pre dve godine upala policija dok se u njima održavalo nelegalno glasanje.

AP Photo/Emilio Morenatti AP Photo/Emilio Morenatti

"Nije zaboravljeno, nije oprošteno!", uzvikivali su demonstranti, od kojih su mnogi nosili zastave Katalonije, aludirajući na sukobe između glasača i policije tokom referenduma.

Prema procenama policije, 18.000 ljudi učestvovalo je na današnjim demonstracijama, preneo je u utorak AP.

Skupovi su održani i u drugim gradovima Katalonije, koja broji 7,5 miliona stanovnika i gde je separatizam u porastu u proteklih deset godina.

AP Photo/Francisco Seco AP Photo/Francisco Seco

Demonstranti su se tako okupili juče i u katalonskom gradu Ðironi, gde su neki od njih gađali jajima policiju i prevrtali kontejnere.

Tenzije između pristalica nezavisnosti u ovom regionu i zvaničnog Madrida pojačane su poslednjih dana, nakon što je sud izrekao zatvorske kazne sedmorici katalonskih aktivista zbog sumnje da su planirali nasilne akcije u korist osamostaljenja, naveo je Rojters.

Presuda liderima uhapšenim 2017. godine zbog njihove uloge u proglašavanju nezavisnosti Katalonije trebalo bi da bude izrečena u naredne dve sedmice.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
29.07.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve