BARSELONA: Hiljade građana obeležilo dvogodišnjicu od referenduma

BARSELONA: Hiljade građana obeležilo dvogodišnjicu od referenduma

AP Photo/Alvaro Barrientos


Više hiljada pristalica odvajanja Katalonje od Španije marširalo je Barselonom kako bi obeležili drugu godišnjicu od održavanja zabranjenog referenduma o nezavisnosti tog španskog regiona.

Demonstranti su sinoć obišli i neke škole, u koje je pre dve godine upala policija dok se u njima održavalo nelegalno glasanje.

AP Photo/Emilio Morenatti

AP Photo/Emilio Morenatti

“Nije zaboravljeno, nije oprošteno!”, uzvikivali su demonstranti, od kojih su mnogi nosili zastave Katalonije, aludirajući na sukobe između glasača i policije tokom referenduma.

Prema procenama policije, 18.000 ljudi učestvovalo je na današnjim demonstracijama, preneo je u utorak AP.

Skupovi su održani i u drugim gradovima Katalonije, koja broji 7,5 miliona stanovnika i gde je separatizam u porastu u proteklih deset godina.

AP Photo/Francisco Seco

AP Photo/Francisco Seco

Demonstranti su se tako okupili juče i u katalonskom gradu Ðironi, gde su neki od njih gađali jajima policiju i prevrtali kontejnere.

Tenzije između pristalica nezavisnosti u ovom regionu i zvaničnog Madrida pojačane su poslednjih dana, nakon što je sud izrekao zatvorske kazne sedmorici katalonskih aktivista zbog sumnje da su planirali nasilne akcije u korist osamostaljenja, naveo je Rojters.

Presuda liderima uhapšenim 2017. godine zbog njihove uloge u proglašavanju nezavisnosti Katalonije trebalo bi da bude izrečena u naredne dve sedmice.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar