BAŠAR AL ASAD NAPISAO PISMO SVOJIM VOJNICIMA: Naša pobeda je blizu, osetili su gorak ukus poraza

BAŠAR AL ASAD NAPISAO PISMO SVOJIM VOJNICIMA: Naša pobeda je blizu, osetili su gorak ukus poraza

Foto: Printscreen youtube


Sirijski predsednik Bašar al Asad poručio je danas u otvorenom pismu svojim trupama da su blizu pobede posle niza napredovanja na terenu.

“Naša pobeda je blizu”, napisao je Asad povodom 73. godišnjice sirijske vojske.

Više od sedam godina od početka sukoba vladine snage uspele su da povrate od pobunjenika i ekstremista celokupne oblasti i kontrolišu gotovo dve trećine teritorije, uključujući delove najvećih gradova, glavnih putnih pravaca, kao i više graničnih prelaza.

Sirijske trupe vojno su podržali njihovi ruski i iranski saveznici, kao i borci libanskog Hezbolaha i iračke, iranske i avganistanske milicije.

Uspeli su da napreduju na terenu posle vazdušnih akcija ali i posle postignutih sporazuma o kapitulaciji s pobunjenicima prema kojim je desetine hiljada boraca s njihovim porodicama napustilo sektore koje su vladine snage povratile.

Sirijski predsednik aludirao je danas u svom pismu na vojne operacije i na te sporazume navodeći brojne sektore koje su vladine snage povratile od pobunjenika i ekstremista.

“Od Homsa i Palmire do Alepa, od Kalamuna i Deir Ezora do Istočne Gute i zapadne Gute i drugih gradova i drugih kampanja. Oni su na kraju bili primorani da odu, poniženi, oni su se povukli, pošto ste im dali da probaju ukus gorkog poraza”, napisao je Asad u pismu koje je objavilo predsedništvo.

Vladine snage sada pokušavaju da povrate celu teritoriju južnih provincija Dera i Kuneitra, koje su oko 90 odsto pod njihovom kontrolom.

Asad je prošle nedelje rekao da je novi prioritet njegovih snaga da povrate severozapadnu provinciju Idlib, koju kontrolišu ekstremisti i nekoliko pobunjeničkih frakcija.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar