Svet
28.04.2018. 12:12
R.E./B92

Austrijski vojnici u

BEČ POTRESA SKANDALOZNI SNIMAK: Austrijski UN mirovnjaci, pustili sirijske vojnike u zasedu pa sve snimili kamerom

sirija.png

Austrijski vojnici u sastavu mirovne misije UN u Siriji optuženi su da su dozvolili da sirijski vojnici stradaju neobavestivši ih

Austrijski vojnici u sastavu mirovne misije UN u Siriji optuženi su da su dozvolili da sirijski vojnici stradaju neobavestivši ih o zasedi za koju su znali.

Reč je o događaju iz septembra 2012. godine, kada su austrijski mirovnjaci primetili kako šverceri u planini prave zasedu, o čemu su izvestili svoju komandu i napravili video snimak.

Međutim, sat vremena od trenutka kada je primećena zaseda, prema video snimku koji je objavio bečki magazin "Felter", jedno vozilo sa devet pripadnika sirijske tajne službe dolazi do kontrolnog punkta koji su držali austrijski mirovnjaci i oni ih propuštaju bez upozorenja.

Na video snimku se potom čuje kako jedan od njih, kada je vozilo proišlo, kaže „"normalno bi bilo da neko tim jadnicima kaže za zasedu" i "ako neko od njih preživi vratiće se i ubiće nas“.

Na tom snimku se vidi kako su Sirijci upucani, a vojnici snimaju dešavanja i posledice zasede i kažu: “Ovo je bilo pakleno“.

Zatim vojnici diskutuju da li da pošalju sanitet, ali konstatuju što niko nije preživeo i ne preduzimaju ništa.

Bečki magazin „Falter“ je objavio ovaj video koji, kako se navodi, kvari imidž austrijskih mirovnjaka koji su decenijama bili stacionirani na Golanskoj visoravni.

Ministar odbrane Mario Kunasek reagovao je odmah i formirao je istražnu komisiju.

“Želim što brže da znam šta se 2012. stvarno dogodilo“, poručio je on.

Austrija, koja se obavezala na trajnu neutralnost, jedna je od najaktivnijih zemalja, kada je reč o broju vojnika po broju stanovnika u mirovnim misijama UN i EU, ali i pod komandom NATO kao što je slučaj na Kosovu, gde je stacionirano više od 400 austrijskih mirovnjaka u sastavu Kfor.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
15.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve