BEČKI MEDIJI: Štraheu su aferu podmetnuli advokat i detektiv

BEČKI MEDIJI: Štraheu su aferu podmetnuli advokat i detektiv

Shutterstock


Iza kompromitujućeg video-snimka zbog kojeg je doskorašnji vicekancelar i lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc Kristijan Štrahe podneo ostavku, stoje jedan advokat i detektiv, tvrdi bečki dnevnik Esterajh i televizija Oe24.

Esterajh tvrdi, pozivajući se na eksperta za bezbednost Sašu Vandela, da su advokat Ramin M. persijskog porekla, i austrijski detektiv Julian H. organizovali klopku i snimili video. U intervjuu za Oe24, Vandl, koji je bio šef detektiva Juliana, kaže da ga je on za to obučio i da video sa Ibice jasno nosi “njegov rukopis”.

“To sam primetio čim sam pogledao snimke”, kaže Vandel dodajući da se Julian predstavio Štraheu i njegovoj desnoj ruci Johanu Gudenusu kao biznismen iz Minhena Julian Taler. Inače, on u Minhenu ima detektivsku agenciju i živi u Beču.

“Julian je krivično gonjen i osuđen, i bio je umešan u privrednu špijunažu firme ‘Plaser i Tojrer'”, dodao je Vandel tvrdeći da je Julian prijatelj sa bečkim advokatom koji je dogovorio prvi sastanak sa Gudenusom.

Troškove proizvodnje video-snimka koji je srušio čelnike FPO, Vandel je procenio na oko 600.000 evra. Prema njegovim rečima, video-snimci su ponuđeni za više od miliona evra i on smatra da iza svega stoji “politički nalogodavac”.

Inače, bečki advokat je poznat i po tome što je već 2015. nudio savetnicima bliskim Socijaldemokratskoj partiji (SPO) i Narodnoj stranci (OVP) video-snimke na kojima je navodno Štrahe sa ilegalnim supstancama. Taj video-materijal nikada nije uspeo da unovči, jer je tražio prevelike svote.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar