Svet
17.02.2018. 12:33
ekspres

BELE FLOTE PREDSEDNIKA TRI NAJMOĆNIJE SUPERSILE SVETA: U ovim avionima se voze Tramp, Putin i Si Đi Ping

pred-1.png

Prvi predsednik na svetu koji se vinuo u nebo je bio Amerikanac Teodor Ruzvelt, ali godinu dana pošto je napustio predsedničku kancelariju. Poleteo je 1910. godine sa Rajtovim “ Flajer B”.

Posle njega to su učinili velški princ, a kasniji kralj Edvar VIII, koji se kasnije odrekao prestola i postao vojvoda Vindzorski. Nejgov mlađi brat Džordž VI je takođe poleteo sa avionom pred kraj Prvog svetskog rata, marta 1918. Njihove primere sledile su i drugi predsednici, kraljevi i prestolonaslednici, a posle Drugog svetskog rata, retke su zemlje bile koje su imale svoju predsedničku flotu, a u njih se ubrajala i Jugoslavija.

I dan danas kada su u pitanju avioni kojima se voze predsednici svakao istupaju letelice kojima se na službene posete voze američki, ruski i kineski predsednik.

Letelice koje koriste lideri dve supersile su više od običnih prepravljenih putničkih aviona. To su
zapravo postala leteća komandna mesta gde se ponekada donose sudbonosne odluke u svetskoj politici.

https://youtu.be/0Q6lmXHfwQE

Air force one kojim se vozi Donald Tramp

Sve do Drugog svetskog rata predsednici SAD su retko putovali van zemlje, ali je razvoj vazdušnog saobraćaja je to promenio. Tako je Frenklin Ruzvelt bio prvi američki predsednik koji je za službene posete koristio avion, bio je to "Boing 314" poznat kao leteći brod sa kojim je otputovao na konferenciju u Kazablanku. Posle "Boinga 314", ulogu predsedničkih aviona dobili su "C-87A Liberator Express" ( inače civilna varijanta
bombardera "B 24 liberator"), "C-54 Skaymaster", koji je bio prilagođen Ruzveltu, pošto je
koristio invalidska kolica i sa njim je otputovao na Jaltu i "DC-6". U periodu od 1958. do
1990. godine američki predsednici koristi su Boing 707, koji će ući u svetsku istoriju, jer
je u njemu predsedničku zakletvu 1963. godine položio potpresednik SAD Lindon
Džonson vraćajući se iz Dalasa sa posmrtnim ostacima ubijenog predsednika Džona Ficdžeralda
Kenedija.

Kako je rasla uloga američkog predsednika u međunarodnim odnosima, tako je i predsednički avion poznat i kao “ Air force one” od običnog prevoznog sredstva postao vojni mlaznjak, kako je rekao Džon King izveštač iz Bele kuće. Danas američkom predsedniku Trampu, ali i njegovim prethodnicima na raspolaganju su dva aviona "Boing 747-200B" sa oznakom VC-25A i serijskim brojevima 28.000 i 29.000 koji isključivo služe za prevoz američkog predsednika.

Kada se gleda Air force one "Boing 747-200B" spolja izgleda kao sasvim obični putnički
džambo-džet, međutim on je daleko od toga. Ono što ga izdvaja od drugih predsedničkih aviona jeste oprema. Pristup samoj letelici zbog toga nema svako, pa osim predsednika, užih saradnika i posade pristup letelici imaju samo odabrani članovi pripadnika američkog ratnog vazduhoplovstva i tajnih službi, dok je političarima nižeg ranga i novinarima pristup u određene delove aviona zabranjen.

https://youtu.be/wnSKlgjFlIo

Tehnički podaci

Ovu letelicu pokreću četiri motora General Electric CF6-80C2B1, sa potiskom motora od 25.515daN. Maksimalni dolet aviona sa jednim punjenjem od 202.917 litara iznosi 12.480 km. Maksimalna masa letelice tokom leta na velikim daljinama je 374.850 kg, maksimalna visina leta je 13.530 metara, razmah krila 58,8 metara, a dužina aviona 65.9 metara i visina 19 metara. Ova letelica ima mogućnost punjenja goriva u vazduhu što mu višestruko produžuje trajanje leta. Unutrašnjost letelice prilagođena je dugotrajnim letovima. Sama letelica se sastoji iz tri nivoa koji se kreće od najnižeg trećeg do najvišeg prvog.

Foto: printscreen Youtube Foto: printscreen Youtube

Treći najniži nivo služi za smeštaj prtljaga, hrane, vode i opreme. Srednji ili drugi nivo se koristi za smeštaj predsednika i putnika, a prvom nivou nalazi se kabina i komunikacijska oprema, dok se za kretanjem između tri nivoa koriste se stepenice. Zanimljivo je da u letelici postoji troje vrata od kojih su jedna na srednjem nivou i njih koristi predsednik prilikom zvaničnih poseta i dvoje vrata na donjem nivou jedna napred za posadu i jedna na kraju koja koriste novinari i osoblje.

https://youtu.be/DD7QuVB3Grk

Sobe za predsednika i njegovu porodicu, kancelarija, kupatilo se nalaze u prednjem srednjem delu letelice. U letelici se nalaze i prostorije za posadu i osoblje. Ukupna površina aviona u unutrašnjosti meri 360 kvadratnih metara. U Air force one može komotno da se smesti 70 putnika plus 26 čalnova posade. Tokom jednog leta izda se 2.000 obroka, koji mogu da opsluže 100 ljudi. Za slučaj nužde u avionu postoji operaciona sala, sa bolničkom sobom i apotekom.

Foto: printscreen Youtube Foto: printscreen Youtube

 

Inače za razliku od običnog džabo-džeta predsednički avion ima uvlačeće stepenice za ulazak i izlazak iz automobila, tako da avion ne zavisi od aerodromskog opsluživanja. Ono što čini krunu ove letelice je najsofisticiranija elektornska oprema i sistemi za komunikaciju koji omogućuju besprekornu i stabilnu vezu sa vojskom i vladom na bilo kojoj tački zemljine kugle se trenutno oni nalaze.. Zanimljivo je da avion ima 85 bezbednih telefonskih linija, kompjutere, TV opremu i čak 19 televizora. Za povezivanje svih uređaja korišteno je 500 metara kabla što je duplo više nego na standardnom avionu.

Interesantno je i da je sva elektronika zaštićena od elektromagnetnog udara koji se oslobađa prilikom nukelarne eksplozije. Najstroža tajna letelice su unapređena avionika i sitem za zaštitu letelice od raketa ispaljenih sa ramena ili vazduh-vazduh lansiranih sa lovaca. Avion poseduje i opremu za protivelektronsku borbu i sredstva za ometanje protivničkih radara i radarski vođenih raketa. Posebni senzori upozoravaju posadu o
lansiranim projektilima na letelicu, dok za ometanje IC vođenih raketa izbacuje IC mamce.
Svaka misija “ Air Force one” se tretira kao let vojnog vazduhoplovstva. Matična baza
posade i aviona je baza Andrews u Merilendu.

Pored dva aviona Boing 747 u floti predsedničkih aviona nalaze se i nekoliko drugih vazduhoplova među kojima su i transportni avioni C-5 Galaksi sa kojim se prevozi blindirana limuzina ili više njih.

Foto: printscreen Youtube Foto: printscreen Youtube

Putinov predsednički avion

Prvi u istoriji zvanični inostrani let šefa Kremlja odigrao se novembra 1943. godine. Kada su Staljina pitali kojim od dva pripremljena aviona želi da putuje na Teheransku konferenciju – onim kojim upravlja general-pukovnik avijacije Golovanov ili pukovnik Gračov – generalisimus se opredelio za ovog drugog.

„General-pukovnici retko upravljaju avionima, letećemo sa pukovnikom”, odlučio je Staljin, i sa Molotovom, Vorošilovom i Berijom ukrcao se na američki C-47.

Za nešto više od 70 godina sovjetski lideri su isključivo koristili za prevoz letelice prvo sovjetskog, a kasnije i ruskog porekla. Prve letelice koje su se koristili lideri SSSR-a, ali i ostali predsednici u istočnom bloku bili su Il-62, Tu -154 i Jak-40. Najveći je svako Iljušin Il 96 koji je od 1999. uz manje prekide koristio Vladimir Putin.

Ovaj avion je poznat po svo velikom natpisu crvenim slovima Rossia i predsedničkim grbom.

Vladimir Putin danas na raspolaganju ima specijalnu verziju IL-96- 300PU (M1), specijalnu verziju serijskog Il-96 koji je manji od američkog rivala.

https://youtu.be/ID2cvvWAZa8

Podaci o letelici

Masa prazna letelice je 117.000 kg, a maksimalna puna 216.000 kg. Dužina aviona je 55 metra, raspon krila je malo veći od Boinga i iznosi 60,10 metara, a visine je 17,50 metara. Il-96- 300 namenjen je za letove na udaljenosti do 11.000 kilometara, a može da prevozi do 300 putnika i 40 tona tereta.

Foto: printscreen Youtube Foto: printscreen Youtube

Ukupna vrednost najskuplje ruske letelice - širokotrupnog aviona Il-96- 300 iznosi 300 miliona dolara.

Oznaka PU u nazivu ovog aviona ne označava prva dva slova predsednikovog prezimena, već „komandni punkt“ — jer, ruski lider u ovom avionu može da obavlja i sve državničke poslove kao da se nalazi u Kremlju, uključujući i komandu nad oružanim i strateškim snagama Ruske Federacije.

Foto: Printscreen Youtube/RT Foto: Printscreen Youtube/RT

Oznaka M1 ukazuje da je reč o modernizovanoj i unapređenoj verziji, u odnosu na predsedničke avione izgrađene devedesetih godina prošlog veka, na kojima je leteo Boris Jeljcin. Ruski „avion broj jedan“ nije samo savremeno opremljena letelica sa tri bara, spavaćom sobom i kupatilom sa tuš-kabinom, već i pravi mobilni kabinet predsednika, odakle može da upravlja državom, ali i da komanduje oružanim snagama u uslovima nuklearnog rata.

Foto: printscreen Youtube Foto: printscreen Youtube

Konkretno, to znači da ruski predsednik može da ima punu kontrolu nad atomskim „štitom i
mačem“, čak i ako su sva ostala komandna mesta uništena. Osim radnog kabineta, površine oko deset kvadratnih metara, avion ima i salu za sastanke i posebnu sobu za specijalnu vezu.

Vladimir Putin

U Putinovom avionu gotovo da nema „stranih uticaja“. Motori su Permski "Slovljev PS-
90A", specijalnu vezu pravilo je rusko preduzeće „Rolero“ iz Omska, a enterijer je radila
domaća kompanija „AFRUS“.

Celokupan posao brige o državnoj floti poveren je preduzeću "Specijalni letački odred
(SLO)" „Rusija“, pod neposrednom upravom kabineta predsednika RF.

Inače, odred SLO „Rusija“ osnovan je 5. maja 1956. godine, po odluci sovjetskog lidera Nikite Hruščova. Avio-baza se nalazi se na moskovskom aerodromu „Vnukovo“. Državna vazduhoplovna flota se sastoji od oko 38 aviona i 19 helikoptera i na raspolaganju je najvišim ruskim funkcionerima, pre svega članovima vlade.

Za predsednika lično na raspolaganju su dva Il-96- 300PU(M1). Ukupno, lična flota predsednika Rusije ima 24 vazduhoplova — 13 aviona i 11 helikoptera. U nju ulaze i predsednikovi helikopteri Mi-8, takođe unapređeni u odnosu na osnovnu verziju i modifikovani za potrebe šefa države.

Kao i avion, Putinov helikopter je opremljen specijalnom vezom, a takođe i specijalnim uređajima optičko-elektronsko suzbijanje, u slučaju napada raketom „vazduh vazduh“.

Predsednički „iljušin” izrađen je u ukupno četiri primerka u poslednje dve decenije i oni se međusobno gotovo ne razlikuju, kada je reč o tehničkim parametrima. Svi imaju ugrađene sisteme za povećani domet, kao i opremu za komandovanje oružanim snagama u uslovima nuklearnog rata. Konkretno, to znači da predsednik može da ima punu kontrolu nad atomskim „štitom i mačem”, čak i ako su sva ostala komandna mesta uništena.

https://youtu.be/B04FbZcrWHw

Kineska " bela flota"

Lider treće globalne sile u ekspanziji Si Đi Ping nema klasični predsednički avion. Lider najmnogoljudnije zemlje sveta za putovanja u daleke zemlje isključivo koristi civlni
Boing 747 -4J6 koji za ovakve duge letove kineski državni vrh iznajmljuje od kompanije
"Air China".

Foto: printscreen Youtube Foto: printscreen Youtube

U avion može da stane 366 putnika u rasporedu 3—4—3 u ekonomsko - putničkoj klasi i 2—3—2 u prvoj klasi na donjem spratu. Gornji sprat ima raspored sedišta 3—3 u ekonomskoj klasi ili 2 2 u prvoj klasi.

Foto: printscreen Youtube Foto: printscreen Youtube

Maksimalna masa poletanja varira od 333.400 kg do 439.985 kg (varijanta „8“). Dolet aviona se kreće od 9.800 km do 15.000 km .

 

Titova " Bela flota"

Među predsednicima sveta koji su imali sopstveni vazdušni prevoz nalazio se i Josip Broz Tito, doživotni predsednik " Druge Jugoslavije". Jedan od značajnih segmenata njegove vladavine je bio upravo vazdušni prevoz, koji je razvio sredinom 1950-tih godina prošlog veka, u okviru promocije novog spoljnopolitičkog kursa Jugoslavije prema zemljama Trećeg sveta.

Prvi avion u Titovu predsedničku flotu koji je stigao je bio IL-14P, koji je Titu poklonio lično Hruščov 1956. Posada je obučena od strane sovjetskih pilota u Puli. Avion je nosio oznaku 7401. Dana 8. septembra 1958. formirana je eskadrila u sastavu JAT koja je trebalo da služi za potrebe Saveznog izvršnog veća. U januaru 1959. u Sjedinjenim Državama nabavljena su dva DC-6B. Oba aviona pripala su 675. specijalnoj transportnoj avijacijskoj eskadrili u sastavu 119. puka. Ova eskadrila osim dva DC-6B raspolagala je i sa jednim C-47 evidencijskog broja 7329 u salonskoj verziji, IL-14P, koji je već spomenut i Li-3. Eskadrila je bila bazirana na aerodromu Batajnica.

Tokom svoje poslednje decenije vladavine od 1970 tih godina prošlog veka Josip Broz Tito koristio je avione Boing 727. koji su leteli u sastavu 675. mešovite transportne grupe.

Severnokorejski Air Force One

Malo je poznato da je i najizolovanija zemlja sveta i najmlađa članica nuklearnog kluba Severna Koreja ima sopstvenu predsedničku avio flotu, koja do dolaska novog lidera Kim Džong Una nije korištena zbog jedne nesreće.

Naime većinu aviona ove flote činila je letelica Iljušin Il-62  koji je u trenutku kada je poleteo 1963. i prvi put dignuo u vazduh bio najveći komercijalni avion na svetu sa 200 sedišta. Ova letelica je za Kima specijalno preuređena u luksuzni salon sa sedištima od bele kože, radim stolom od masivnog drveta, telefonom sa komunikacijama sličnim kao što ih koristi američki predsednik. Od opreme letelica poseduje sve ono što je potrebno severno korejskom lideru da i dok je u vazduhu neometano obavlja državničke poslove.

Naime, nesreća koja je dogodila 1982. godine sve je promenila. Tad su tadašnji doživotni predsednik Kim Il Sung i njegov sin naslednik Kim Džong Il na sopstvene oči videli kako se u vazduhu raspao predsednički avion Iljušin Il-62. Pomenuti incident se dogodio na aerodromu Sunan prilikom testiranja pet Il-62 koji su kao novi kupljeni tada od Sovjetskog saveza. Tragedija se dogodila u trenutku kada se avion po poletanju penjao u visnu, a zatim iznenada na oči oba lidera eksplodirao. U nesreći je umrlo 17 članova posade, a među njima je bio i lični pilot Kim Il Sunga. Ovaj incident podstakao je brojna nagađanja da je u pitanju bio mogući atentat ili sabotaža, ali svakako dovoljan dokaz da otac i sin tokom svoje vladavine nisu više nikada hteli sesti u avion. Zapravo Kim Il Sung je 1986. prekršio to obećanje kada je na poziv Gorbačova otputovao u Moskvu. Zanimljivo je da tada je po njega došao sovjetski predsednički avion, jer se plašio da svoj život poveri severnokorejskim pilotima koji su od eksplozije iljušina došli na zao glas. Kim Džong Il za razliku od svog oca nikada nije seo u avion, već je na predsednička putovanja isključivo koristio blindirani voz. Sve se promenilo dolaskom novog naslednika Kim Džong Una koji je zaljubljenik u avijaciju i koji koristi letelice douše u unutrašnjem saobraćaju, pošto je zbog izolacije i sankcije nemoguće da nekud putuje.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
11.05.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve