Svet
26.01.2023. 08:05
Beta

Evropska unija

"Lukašenkov represivni režim bez presedana, pogađa i decu"

fff-zatvor-4-710x474.jpg

Evropska unija je saopštila da je represija beloruskih vlasti dostigla nivo bez presedana, da sada pogađa i decu, i ponovo zatražila hitno oslobađanje svih političkih zatvorenika.

"Prošle nedelje, sud u Brestu je izrekao još jednu sramnu i politički motivisanu presudu kojom se podržava represija režima predsednika Aleksandra Lukašenka nad narodom Belorusije. Darja Losik je osuđena na dve godine zatvora jer je u intervjuima branila svog muža Ihara Losika od izmišljenih optužbi i žalila se Lukašenku na osuđujuću presudu protiv njega", saopštila je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

Služba koju vodi šef evropske diplomatije Žozep Borel navela je da je Ihar Losik u decembru 2021. osuđen na 15 godina zatvora zbog vođenja popularnog bloga i da se nalazi u zatvoru sa maksimalnim obezbeđenjem.

"Budući da je sada osuđena i njegova supruga, njihovo četvorogodišnje dete ostalo je bez roditelja. Ovo nehumano postupanje prema beloruskim građanima mora da prestane. EU ponavlja svoj zahtev za hitnim oslobađanjem političkih zatvorenika", navodi se.

Dodaje se da u Belorusiji "gotovo svakodnevno ima novih primera proizvoljnih i okrutnih kazni na političkim suđenjima iza zatvorenih vrata".

"Represija Lukašenkovog režima dostigla je nivo bez presedana, sa više od 1.440 političkih zatvorenika, a sada pogađa i najugroženije, decu. Evropska unija će nastaviti da podržava sve ljude koji teže slobodnoj, demokratskoj i nezavisnoj Belorusiji", navodi EEAS.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
light rain
17°C
24.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve