Svet
08.11.2020. 01:48
R. E. / Tanjug

"Biću predsednik svih Amerikanaca"

w_56443390.jpg
Izvor: EPA / JIM LO SCALZO

Izabrani predsednik SAD Džo Bajden poručio je da je počastvovan što su ga Amerikanci izabrali za 46. predsednika SAD i pozvao na jedinstvo nacije.

"Pred nama je težak rad, ali obećavam vam ovo: Biću predsednik svih Amerikanaca - bilo da ste glasali za mene ili ne", napisao je Bajden na Tviteru.

On je rekao da je kampanja završena i da je sad vreme da "gnev i oštru retoriku ostavimo iza za sebe i ujedinimo se kao nacija".

"Vreme je da se Amerika ujedini i da zaceli rane. Mi smo Sjedinjene Američke Države. I ne postoji ništa što ne možemo da uradimo ako smo zajedno", prenosi AP Bajdenovu izjavu.

On nije pomenuo svog protivnika, aktuelnog predsednika Donalda Trampa.

AP Photo/David J. Phillip, File AP Photo/David J. Phillip, File

Ko je Kamala Haris, prva žena potpredsednik SAD

Kamala Haris upisala se danas u istoriju kao prva žena potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država, prvi Afroamerikanac i prvi Amerikanac azijskog porekla na tom položaju, nakon što je Džozef Bajden, na osnovu projektovanih rezultata, odneo pobedu na izborima za predsednika.

Haris (56) se smatra i očitim kandidatom za nominaciju Demokratske stranke 2024. godine, ako Bajden (78) bude odustao od drugog mandata.

Rođena je 20. oktobra 1964. godine u Oklendu u Kaliforniji, a još kao dete učestvovala je u demonstracijama za ljudska prava i pevala u horu baptističke crkve.

Njena majka Šajamala emigrirala je iz Indije kako bi studirala Berkli, gde je srela Kamalinog oca Donalda, poreklom sa Jamajke.

Njeni roditelji bili su istraživač i profesor ekonomije, ali su i Kamala i njena sestra Maja odgajane na hinduističkoj tradiciji i svake godine su sa roditeljima posećivale Indiju.

Kada je imala sedam godina roditelji su joj se razveli, a pet godina kasnije preselila se sa majkom i sestrom u Kvebek u Kanadi gde je naučila da govori francuski jezik.

Zanimljivo je da je tokom srednje škole, sa prijateljicom osnovala plesnu grupu.

AP Photo/John Locher, File AP Photo/John Locher, File

Kada je došlo vreme za studije, vratila se u SAD gde je upisala Univerzitet Hauard u Vašingtonu, gde je vrlo brzo ušla u Veće studenata i debatni tim.

Diplomirala je na kalifornijskom Univerzitetu prava Hastings.

Karijeru je započela 1990. godine kao zamenik okružnog tužioca u okrugu Alameda, nakon osam godina postala je advokat krivične jedinice u okružnom tužilaštvu u San Francisku, a 2000. godine imenovana je za šefa tog odeljenja i osnovala prvi Državni biro za dečiju pravdu.

Haris 2003. godine postaje okružni tužilac u San Francisku, a 2010. godine postaje prvi državni tužilac Afroamerikanka u Kaliforniji.

Nakon predsedničkih izbora 2016. godine Haris postaje druga Afroamerikanka i prva Južnoazijska Amerikanka koja je osvojila mesto u Senatu SAD.

Tokom rada u Senatu postala je član Odbora za nacionalnu bezbednost i vladine poslove komore, Odbora za obaveštajne poslove, Odbora za pravosuđe i Odbora za budžet.

Kandidaturu za američke predsedničke izbore 2020. izjavila je na Dan Martina Lutera Kinga mlađeg 2019. godine, ali je odustala od trke pre kraja godine.

U avgustu 2020. Džo Biden najavio je Kamalu Harisa za svog potpredsedničkog kandidata.

Kako se navodi, njeno iskustvo u krivičnom pravosuđu moglo bi da bude od koristi Bajdenovoj administraciji u borbi za rasnu jednakost i reformiu policije, prenosi Rojters.

EPA-EFE/DNCC EPA-EFE/DNCC

Haris je udata za advokata Daglasa Emhofa, koji iz prethodne veze ima dve ćerke.

U neka od njenih dostignuća spada to što je uspela da izvuče iz Vol Strita 25 milijardi dolara kako bi nadoknadila štetu vlasnicima kuća u Kaliforniji nakon finansijske krize, dobila je nagodbu od 1,1 milijardu dolara protiv profitnog lanca koledža zbog optužbi za predatorske i ilegalne prakse, a postala je i glas borbe protiv Donalda Trampa.

Poznata je i po tome što je podržala nekoliko progresivnih politika, uključujući i Zdravstvenu zaštitu za sve i reviziju ICE.

Najvažnije medijske mreže u SAD i agencija Edison Researć projektovali su danas pobedu Bajdena, na osnovu nezvaničnih rezultata, budući da je još aktuelni predsednik Donald Tramp najavio da će na sudovima da se bori kako bi osporio rezultate.

"Izbori daleko od gotovih"

Aktuelni predsednik SAD Donald Tramp izjavio je večeras da njegov demokratski protivkandidat Džo Bajden, bez dokaza, žuri da se lažno predstavi kao pobednik predsedničkih izbora, istakavši da su izbori daleko od gotovih.

"Svi znamo zašto Džozef Bajden, bez dokaza, žuri da se lažno predstavi kao pobednik i zašto njegovi medijski saveznici toliko pokušavaju da mu pomognu: oni ne žele da se vidi istina", naveo je Tramp u saopštenju za javnost, prenosi AP.

On je istakao da su daleko od gotovih i najavio da će njegov izborni štab početi pravni postupak u vezi s rezultatima izbora na sudu u ponedeljak.

"Američki narod zaslužuje poštene izbore: to znači prebrojavanje svih zakonitih glasova, a ne prebrojavanje nezakonitih glasova. To je jedini način da se osigura da javnost ima puno poverenje u naše izbore", naveo je Tramp.

Prema njegovim rečima, šokantno je što Bajdenov izborni štab odbija da se saglasi sa osnovnim principima i što želi, kako kaže, da se broje glasovi lažnih, preminulih birača ili onih koji nemaju pravo glasa.

"Dakle, šta to Bajden krije? Neću se smiriti dok američki građani ne budu dobili pošteno brojanje glasova kao što zaslužuju i što demokratija zahteva", zaključio je Tramp.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
32°C
21.06.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve