Svet
20.01.2021. 22:39
R. E. / Tanjug

"Biću predsednik svih Amerikanaca"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Biću predsednik svih Amerikanaca, poručio je danas novi predsednik SAD Džozef Bajden obraćajući se pristunima na inauguraciji kao i građanima pored malih ekrana.

"Biću predsednik svih Amerikanaca, obećavam vas. Boriću se pođednako jako za one koji nisu glasali za mene, kao i za one koji jesu. Boriću se za Ustav. Razumem da se mnogi plaše za poslove, za kredite, za porodice, ali obećavam vam da ću se boriti za vašu sigurnost. Nekad imamo loše dane, nekad imamo dobre dane, ali moramo ići napred", rekao je Bajden.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/TASOS KATOPODIS / POOL

On se osvrnuo i na pandemiju korona virusa, koja je odnela više od 400.000 zivota u SAD.

"Proći ćemo kroz ovo zajedno. Razumemo da ceo nas svet gleda danas. Amerika je na testu i iz toga izlazimo jači. Idemo da se susretnemo sa svetom, a ne da se udaljavamo. Pokazaćemo se, ali ne demonstracijom moći, nego kroz moć naše demonstracije. Prvi zadatak koji vas molim kao predsednik SAD je minut ćutanja za 400.000 Amerikanaca koji su izgubili život od koronavirusa", rekao je Bajden.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/MELINA NARA / POOL

Na ceremoniji je zatim molitvom i minutom ćutanja odata pošta žrtvama koronavirusa.

 Popravićemo odnos sa svetom

Bajden je poslao poruku da će popraviti odnos sa svetom.

"Evo moje poruke za ljude van naših granica. Amerika, koja je na testu, izaći će jača iz svega. Popravićemo odnose sa našim saveznicima i ujediniti se sa svetom još jednom. Promenićemo dosadašnju izolacionu politiku", naglasio je Bajden.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/Tasos Katopodis / POOL

On je obećao da će Amerika biti jak partner, "kome se može verovati po pitanju mira, progresa i sigurnosti."

Bajden je 15. potpredsednik SAD koji postao i predsednik

Džo Bajden, 46. predsednik SAD je 15. potpredsednik u američkoj istoriji koji je nakon potpredsedničkog mandata postao i šef države.

Niko osim njega i bivšeg predsednika Ričarda Niksona nije imao pauzu nakon službovanja na položaju potpredsednika, pa potom postao predsednik SAD.

Osam potpredsednika preuzelo je predsedničku funkciju jer je u toku mandata preminuo predsednik u čijoj administraciji su služili, kaže se u tekstu CNN.

Šest potpredsednika je prvo izabrano za predsednika SAD, pa tek posle i na potpredsedničku funkciju, a samo jedan potpredsednik je preuzeo položaj predsednika koji je podneo ostavku.

Jedini koji je bio i predsednik i potpredsednik SAD, a ni jednom nije izabran, bio je Džerald R. Ford.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
05.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve