BILA JE INSPIRACIJA ZA DORUČAK KOD TIFANIJA: Preminula Glorija Vanderbilt

BILA JE INSPIRACIJA ZA DORUČAK KOD TIFANIJA: Preminula Glorija Vanderbilt

AP Photo, File


Nasledila je porodične milione, izgradila modnu imperiju vrednu 100 miliona dolara, bila je dizajnerka, glumica i model, a život su joj obeležile brojne romanse i borba za starateljstvo nad decom. U 95-oj godini preminula je Glorija Vanderbilt, čukununuka finansijskog magnata Kornelijusa Vanderbilta.

Umrla je okružena porodicom i prijateljima u svom domu od posledica raka stomaka.

Glorija Vanderbilt 1

“Glorija Vanderbilt bila je izuzetna žena koja je volela život i živela po svome. Bila je slikarka, spisateljica i dizajnerka, ali i neverovatna majka, supruga i prijatelj. Imala je 95 godina, ali da pitate ikoga ko joj je bio blizak, ona je bila najmlađa osoba koju ste poznavali, najopuštenija i najmodernija”, rekao je Anderson Kuper, njen sin.

Foto: Instagram

Foto: Instagram

Mediji su pratili njen život od malih nogu, preko detinjstva do četiri braka i tri razvoda. Prvi put se udala u 17-oj, a neki od njenih muževa bili su čuveni dirigent Leopold Stokovski i reditelj Sidni Lumet. Imala je četiri sina, od kojih je jedan izvršio samoubistvo.

Foto: Instagram

Foto: Instagram

Svoj prepoznatljiv modni brend “Glorija Vanderbilt”, čiji je zaštitni znak bio beli labud, lansirala je 1978. godine.

Bila je uzor milionima žena, ali i muškaraca, koji su nosili njene farmerke, bluze, šalove, cipele, nakit i parfeme. U časopisima su gledali njenu crnu kosu i vitku figuru, na televizijskim ekranima se pojavljivala u pantalonama visokog struka.

Foto: Instagram

Foto: Instagram

AP Photo/Wally Fong/File

AP Photo/Wally Fong/File

Iza nadahnutog i treperavog glasa, krila se stidljiva ženi koja je teško ispoljavala osećanja i čiji je svaki pokret i buran život pomno pratila svetska javnost, od usamljenosti, preko bujica kreativnosti, do teških porodičnih tragedija.

Štampa je izveštavala o njenim uspesima, ali i pravnim, poreskim i novčanim problemima. Pisali su se hvalospevi o njenim memoarima, u kojima se Vanderbiltova osvrnula na izdaje ljubavnika, muževa, ali i roditelja (otac je bio plejboj kojeg nikada nije upoznala).

U ranom detinjstvu od pra-pra dede magnata parobroda Komodora Kornelija Vanderbilta, nasledila je fond od 2,5 miliona dolara, što je danas ekvivalentno cifri od 37 miliona dolara. Novine su je nazivale malom bogatom devojkom. Njen otac alkoholičar umro je kada je bila beba, a majka ju je ostavila sa dadiljom i godinama se sa njenim novcem zabavljala širom Evrope.

Foto: Instagram

Foto: Instagram

Kada je Glorija imala 10 godina, njena majka i bogata tetka tužile su se oko starateljstva. Tetka je dobila starateljstvo nad Glorijom, koja je ostala traumatizovana. Odrastajući u kućama u Njujorku i na Long Ajlendu, sa slugama, vozačima, advokatima, nastavnicima, privatnim školama i putovanjima u inostranstvo, gospođa Vanderbilt je tražila ispunjenje u umetnosti, modelingu, poeziji, pisanju, na pozornici, malim ekranima. Sarađivala je sa Erlom Flinom, Frankom Sinatrom, Džin Keli, Hauardom Hjusom i Marlonom Brandom.

Foto: Instagram

Foto: Instagram

Prijatelji su joj bili Čarli Čaplin, Dajana von Furstenberg, Bobi Šort i Truman Kapote, koji je navodno po njoj gradio lik Holi Golajtli
u romanu iz 1958. “Doručak kod Tifanija”. Gospođa Vanderbilt se redovno pojavljivala u kolumnama i na listama najbolje obučenih žena u Americi. Udala se i razvela od trojice muškaraca. Bila je udata za dirigenta Leopolda Stokovskog, koji je bio 42 godine stariji od nje i zaokupljen karijerom, i za filmskog režisera Sidnei Lumet. U svojim kasnijim godinama udala se za fotografa Gordona Parksa, koji je preminuo 2006. godine.
Vanderbiltova sa sinom Andersenom, Foto: Instagram

Vanderbiltova sa sinom Andersenom, Foto: Instagram

Sa Stokovskim je imala dvojicu sinova, a dvojicu sa četvrtim mužem Viatom Kuperom koji je umro u 50. godini 1978.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar