Svet
16.04.2019. 13:07
N. G./Guardijan

BLAGO NOTR DAMA: Koje relikvije su očuvane, a koje su izgorele

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Katedrala u Parizu stara 850 godina dom je neprocenjivih umetničkih dela, dragulja arhitekture, muzičkih instrumenata, statua, stolarstva i religioznih relikvija - od orgulja sa 8.000 cevi do skulpture Nikolasa Kustoua "Silazak sa krsta". Kada je u ponedeljak uveče goreo Notr Dam, vatrogasci su se svojski borili da očuvaju blago neprocenjive vrednosti.
Vatra koja je uništila više od dve trećine čuvene katedrale u Parizu ugrozila je i veliku kolekciju hrišćanskih svetinja koje su čuvane u zgradi i u njenoj okolini.

Isusova kruna od trnja - sačuvana

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Jedno od najdragocenijih blaga je kruna od trnja, za koju se veruje da su je stavili na glavu Isusa Hrista za vreme njegovog raspeća, a ona je, prema rečima monsinjora Patrika Šove, spašena. Originalno iz Jerusalima, data je Kralju Luju IX koji je sagradio Svetu kapelu u Parizu, kasnije transformisana u Notr Dom.

Međutim, stanje u kojem se nalaze mnoge druge relikvije - skulpture, slike, obredni predmeti i druga umetnička dela, i dalje je nepoznato.

https://twitter.com/franckriester/status/1117905884691292160

Tunika Svetog Luja - sačuvana

Lanena tunika sašivena je u 13. veku, pretpostavlja se da je pripadala kralju Luju, jedinom koji je postao svetac. On je učestvovao 1226. godine u Sedmom krstaškom pohodu i umro je tokom Osmog krstaškog rata 1270. godine. Kanonizovan je 1297. godine.

Prozor North Rose - sačuvan

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Jedan od velikih vitraža Notr Dama, sačuvan je od požara, tvrdi francuski novinar Laurent Valdiguie. Prozor Zapadne ruže katedrale manji je od ostalih, a sagrađen je 1225. godine. Južni prozor je veći i više ukrašen, a sagrađen je oko 1260. godine.
Izveštaji novinara na terenu kažu da su se sva tri prozora, uključujući i Severnu ružu, istopila. Međutim, severni prozor je kasnije sačuvan.

Silazak sa krsta - stanje nepoznato

Skulptura Nicolasa Coustoua postavljena je u središnjem delu katedrale, na glavnom oltaru. Prve fotografije su pokazale da je skulptura uglavnom očuvana, ali njeno stanje nije potvrđeno.

Pravi krst i Sveti ekser - stanje nepoznato

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Zajedno sa Isusovom krunom od trnja, u Notr Damu se nalazi i navodni fragment krsta na kojem je Isus bio razapet, kao i ekser koji je korišćen.
Nije poznato da li su očuvane zajedno sa krunom.

Velike orgulje - stanje nepoznato

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Prvobitno su izgrađene 1403. godine, a obnovljene u vekovima kasnije. Neke od postojećih orguljaških cevi datiraju još iz srednjevekovne ere.

Madona i dete

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Velika statuta - poznata kao Notre Dame de Paris sa kojom katedrala deli ime - prikazuje Bogorodicu i Isusa. Nastala je u 14. veku, a preseljena je u Notr Dam 1818. godine.

Zvona katedrale

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Katedrala Notr Dam ima 10 zvona - najstarije je Emanuel, teško 13 tona, i nastalo je u 15. veku, a preuređeno je 1681. godine.

Kip Svetog Denisa

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Još jedna skulptura 18. veka Nicolasa Coustoua. Sveti Denis je zaštitnik Pariza, a prikaz njegovog propovedanja stajao je u katedrali.

Slika Svetog Tome Akvinskog
Napravljena u 17. veku, a data je katedrali 1974. godine. Ova slika prikazuje sveca i ljude koji piju iz fontane mudrosti.

Pročitajte još:

[owl-carousel category="Uncategorized" singleItem="true" autoPlay="true"]

[wc_posts author="" author_name="" p="" post__in="" order="DESC" orderby="date" post_status="publish" post_type="post" posts_per_page="4" taxonomy="" field="slug" terms="" title="yes" meta_all="yes" meta_author="no" meta_date="no" date_format="M j, Y" meta_comments="no" thumbnail="yes" content="no" paging="no" size="wccarousel" filtering="yes" columns="4" gutter_space="20" heading_type="h4" layout="grid" template="box" excerpt_length="15"]

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
15.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve