BLAGO NOTR DAMA: Koje relikvije su očuvane, a koje su izgorele

BLAGO NOTR DAMA: Koje relikvije su očuvane, a koje su izgorele

Shutterstock


Katedrala u Parizu stara 850 godina dom je neprocenjivih umetničkih dela, dragulja arhitekture, muzičkih instrumenata, statua, stolarstva i religioznih relikvija – od orgulja sa 8.000 cevi do skulpture Nikolasa Kustoua “Silazak sa krsta”. Kada je u ponedeljak uveče goreo Notr Dam, vatrogasci su se svojski borili da očuvaju blago neprocenjive vrednosti.
Vatra koja je uništila više od dve trećine čuvene katedrale u Parizu ugrozila je i veliku kolekciju hrišćanskih svetinja koje su čuvane u zgradi i u njenoj okolini.

Isusova kruna od trnja – sačuvana

notredamedeparis.fr
Jedno od najdragocenijih blaga je kruna od trnja, za koju se veruje da su je stavili na glavu Isusa Hrista za vreme njegovog raspeća, a ona je, prema rečima monsinjora Patrika Šove, spašena. Originalno iz Jerusalima, data je Kralju Luju IX koji je sagradio Svetu kapelu u Parizu, kasnije transformisana u Notr Dom.

Međutim, stanje u kojem se nalaze mnoge druge relikvije – skulpture, slike, obredni predmeti i druga umetnička dela, i dalje je nepoznato.

Tunika Svetog Luja – sačuvana

Lanena tunika sašivena je u 13. veku, pretpostavlja se da je pripadala kralju Luju, jedinom koji je postao svetac. On je učestvovao 1226. godine u Sedmom krstaškom pohodu i umro je tokom Osmog krstaškog rata 1270. godine. Kanonizovan je 1297. godine.

Prozor North Rose – sačuvan

shutterstock_182940158
Jedan od velikih vitraža Notr Dama, sačuvan je od požara, tvrdi francuski novinar Laurent Valdiguie. Prozor Zapadne ruže katedrale manji je od ostalih, a sagrađen je 1225. godine. Južni prozor je veći i više ukrašen, a sagrađen je oko 1260. godine.
Izveštaji novinara na terenu kažu da su se sva tri prozora, uključujući i Severnu ružu, istopila. Međutim, severni prozor je kasnije sačuvan.

Silazak sa krsta – stanje nepoznato

Skulptura Nicolasa Coustoua postavljena je u središnjem delu katedrale, na glavnom oltaru. Prve fotografije su pokazale da je skulptura uglavnom očuvana, ali njeno stanje nije potvrđeno.

Pravi krst i Sveti ekser – stanje nepoznato

Sveti Krst Jutjub snimak

Zajedno sa Isusovom krunom od trnja, u Notr Damu se nalazi i navodni fragment krsta na kojem je Isus bio razapet, kao i ekser koji je korišćen.
Nije poznato da li su očuvane zajedno sa krunom.

Velike orgulje – stanje nepoznato

shutterstock_162064475
Prvobitno su izgrađene 1403. godine, a obnovljene u vekovima kasnije. Neke od postojećih orguljaških cevi datiraju još iz srednjevekovne ere.

Madona i dete

shutterstock_162064472
Velika statuta – poznata kao Notre Dame de Paris sa kojom katedrala deli ime – prikazuje Bogorodicu i Isusa. Nastala je u 14. veku, a preseljena je u Notr Dam 1818. godine.

Zvona katedrale

shutterstock_449694232
Katedrala Notr Dam ima 10 zvona – najstarije je Emanuel, teško 13 tona, i nastalo je u 15. veku, a preuređeno je 1681. godine.

Kip Svetog Denisa

shutterstock_783760540
Još jedna skulptura 18. veka Nicolasa Coustoua. Sveti Denis je zaštitnik Pariza, a prikaz njegovog propovedanja stajao je u katedrali.

Slika Svetog Tome Akvinskog
Napravljena u 17. veku, a data je katedrali 1974. godine. Ova slika prikazuje sveca i ljude koji piju iz fontane mudrosti.

Pročitajte još:

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar