Svet
17.07.2023. 22:27
Beta-AFP

Šef američke diplomatije

Blinken: "Nedopustiva odluka Rusije, cene hrane će porasti"

1
Izvor: Beta / United Nations

Šef američke diplomatije Entoni Blinken opisao je kao "nedopustivu" odluku Rusije da ne produži važenje sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica.

Državni sekretar SAD ocenio je da će ta odluka dovesti do povećanja cena hrane.

Izbor Moskve da koristi "hranu kao oružje... otežaće dostavljanje hrane do mesta na kojima je ona očajnički potrebna, i podići će cene", rekao je Blinken.

U međuvremenu, Ujedinjene nacije su saopštile da je u Istanbulu, nekoliko sati pred istek važenja sporazuma, pregledan poslednji teretni brod sa žitom iz Ukrajine. 

Prema sporazumu, brodove sa žitom zajednički pregledaju Ukrajina, Rusija, Turska i Ujedinjene nacije, a Rusija garantuje bezbednost tih brodova na koridoru kroz Crno more.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je sporazum danas prestao da važi i neće biti produžen jer njegov deo koji se tiče Moskve nije ispunjen.

Moskva već nekoliko nedelja preti da ga neće obnoviti, žaleći se na prepreke sopstvenim isporukama poljoprivrednih proizvoda i đubriva koje su deo tog sporazuma.

Potpisan u julu 2022. u Istanbulu i već dva puta obnovljan, sporazum kojim se Ukrajini dozvoljava da izvozi svoje žitarice preko Crnog mora, omogućio je tokom protekle godine da se izveze oko 33 miliona tona žita iz ukrajinskih luka, uprkos sukobu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
10°C
02.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve