BLOKADA ILI DOGOVOR: U Izraelu počinju razgovori o koalicionoj vladi

BLOKADA ILI DOGOVOR: U Izraelu počinju razgovori o koalicionoj vladi

AP Photo/Sebastian Scheiner


Predstavnici dve najveće izraelske političke partije sastaće se danas kako bi razmotrili mogućnost formiranja koalicione vlade nakon prošlonedeljnih izbora, javlja Rojters.

Sastanak će uslediti posle jučerašnjih razgovora između premijera i lidera konzervativne partije Likud Benjamina Netanjahua i njegovog rivala, predsednika centrističke Plavo-bele partije, Benija Ganca, prvih nakon parlamentarnih izbora koji nisu otvorili put za formiranje vlade. Na sastanak ih je pozvao izraelski predsednik Ruven Rivlin, kako bi se prekinuo zastoj u pokušajima da se izabere novi premijer i političku blokadu koja bi mogao da dovede do trećih izbora ove godine.

Povezane vesti – Arapske stranke podržale Ganca za premijera

Dok formalno njegova funkcija ima ceremonijalni karakter, predsednik Ruven Rivlin mora da izabere kandidata za kojeg veruje da može da fomira koaliciju koja će podržati buduću izraelsku vladu.

Oba rivala su rekla da podržavaju ideju o zajedničkoj vladi, ali da ne mogu da se dogovore ko će je voditi, a tu je i Gencovo obećanje da neće sedeti sa Netanjahuom dok se ovaj suočava sa brojnim skandalima u vezi sa korpucijom.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar