BOLTON: Tramp je od Sija tražio pomoć za pobedu na izborima

BOLTON: Tramp je od Sija tražio pomoć za pobedu na izborima

EPA-EFE/Andrew Harrer / POOL


Bivši američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton u svojoj novoj knjizi tvrdi da je Donald Tramp prošle godine pitao kineskog predsednika da mu pomogne da pobedi na ovogodišnjim izborima, prenosi CNN.

Bolton u knjizi takođe navodi da je Tramp kineskom predsedniku prošle godine rekao da treba da nastavi sa izgradnjom koncentracionih logora za Ujgure i da je to prava stvar koju treba uraditi.

EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Bivši američki savetnik za nacionalnu bezbednost tvrdi da je na drugom sastanku, tokom prošlogodišnjeg samita G7 u Osaki, Tramp naglo skrenuo razgovor na temu predstojećih izbora u SAD, kada je istakao značaj farmera i povećan uvoz soje i pšenice od strane Kine za izborni rezultat.

Tramp je juče za Vol strit džurnal izjavio da je Bolton lažov i da su ga svi u Beloj kući mrzeli. U intervjuu za Foks njuz američki predsednik je istakao da je bivši savetnik za nacionalnu bezbednost otkrio poverljive informacije, za šta nije imao odobrenje.

Boltonove otpužbe usledile su nakon što je Tramp pokušao da Kinu učini centralnim pitanjem ovogodišnjih izbora, predstavljajući sebe kao strožeg po pitanju odnosa prema Pekingu nego što je Bajden.

EPA-EFE/Doug Mills / POOL

EPA-EFE/Doug Mills / POOL

Knjiga “U prostoriji u kojoj se dogodilo” (“In the Room Where it Happened”) je već mesecima predmet pravnog spora između Bele kuće i bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost.

Sukob je eskalirao u utorak nakon što je Trampova administracija na sudu pokušala da Boltonu oduzme zaradu na knjigu i da zaustavi njeno objavljivanje, tvrdeći u optužbi da je prekršio ugovor o poverljivosti informacija i da je na taj način rizikovao nacionalnu bezbednost.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar