BORBA GIGANATA: Rat SAD i Rusije za uticaj u svetu (INTERAKTIVNA MAPA) 

BORBA GIGANATA: Rat SAD i Rusije za uticaj u svetu (INTERAKTIVNA MAPA) 


Amerikanac kaže SovjetuSAD su toliko slobodne da mogu da stanem ispred Bele kuće i viknem: “Dođavola sa Ronaldom Reganom”.  

Rus odgovara AmerikancuTo je ništa. Ja mogu da stojim ispred Kremlja i viknem: “Dođavola sa Reganomtakođe”. 

Ovakvi vicevi o Sovjetima prepričavali su se kancelarijama CIA sedamdesetih godina, u jeku Hladnog rata. Vrlo verovatno, u štabu američke obaveštajne službe, u pauzama za kafu agenti danas ponovo ismevaju ruske kolege.

Raspad Sovjetskog saveza i kraj Hladnog rata, nagoveštavao je “kraj istorije”, a sada ta istorija ponovo oživljava. Svet je postao multipolaran, ali se dve najveće svetske sile – Rusija i SAD i dalje bore za uticaj. To nadigravanje, jasno se vidi na primeru Venecuele, Sirije, Libije i Ukrajine. Manje primetna je šahovska igra koja je počela na afričkom kontinentu.

Made by @P

Postojalo je nekoliko teorija krajem sedamdesetih o tome zašto Sovjetski Savez širi uticaj u afričkim zemljama, posebno u Ugandi, Angoli i Etiopiji. Neki su pretpostavljali da je Afrika eksploataciono i politički isplativa, drugi, da Rusi grade bazu na strateški važnim pozicijama kako bi na najbrži i najlakši način mogli da napadnu zapadne sile, treći, da takvim pozicioniranjem, planiraju da preseku trgovinske rute i zapadnim zemljama onemoguće pristup nafti i sirovinama. Uprkos raspadu SSSR, padu komunizma i izmenjenoj slici sveta, sve tri teorije o širenju ruskog uticaja u Africi ponovo su oživele, a to tvrde i visoki američki zvaničnici.

“Rusija je sve veći izazov i zauzela je više militaristički pristup u Africi”, rekao je nedavno generalni sekretar američke Komande Pentagona Tomas D. Valdhauser. Krajem prošle godine, Bela kuća je obnovila ekonomsku i bezbednosnu politiku u Africi, uključujući planove za povećanje pristupa finansiranju projekata na kontinentu. Pod palicom Trampa, Pentagon je preusmerio fokus na suočavanje sa globalnim pretnjama, uglavnom iz Kine i Rusije, što je savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton opisao kao novu strategiju kao konkurenciju “velikoj moći”.

1 comment

Dodajte komentar
 1. 1
  Dragan

  Centralnoafrička Republika

  Politička situacija: Još od 2012. Centralnoafrička republika je pogođena krvavim sukobom između muslimana i hrišćana. Ova država, iako bogata dijamantima, zlatom, naftom i uranijumom, jedna je od najsiromašnijih zemalja na svetu. U toj državi ruski državljanin je savetnik za nacionalnu bezbednost predsedniku. CAR je ponovo privukla pažnju Pentagona I Stejt Departmenta.

  Interesi:

  Rusija: zlato i dijamanti (CAR prodaje Rusiji rudarska prava), prodaja oružja, eksploatacija minerala

  SAD: zauzdavanje nasilje, stabilizacija regiona, naročito zbog susednog Konga i Sudana

  Da li ste vi ozbiljni… Rusi bi po vama svaku zemlju samo zbog iskorištavanja rudnih bogatstava i prodaje oružja, a Amerikanci zbog ljudskih prava i humanih razloga. Pa ovakvu glupost retko ko može da proguta.

+ Ostavite komentar