Svet
18.09.2019. 13:58
BBC

BORBA ZA DOMINACIJU: Zašto su Saudijska Arabija i Iran ljuti rivali?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Saudijska Arabija i Iran su dva jaka suseda i višegodišnji suparnici u borbi za regionalnu dominaciju.

Nedavni napadi na saudijska naftna postrojenja, za koja se tereti Iran, još više produbljuju neprijateljstvo dve zemlje.

Desetogodišnji sukob Rijada i Teherana dodatno opterećuju verske razlike - u Iranu dominiraju šiitski muslimani, dok Saudijci sebe vidi kao vodeću sunitsku muslimansku silu, prenosi BBC.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/MAHMOUD KHALED

Ta podela u islamu se reflektuje na ceo region Bliskog istoka, jer ostale zemlje koje se dele na one sa većinskim šiitskim ili sunitskim stanovništvom traže podršku i vođstvo Saudijske Arabije ili Irana.

Istorijski, Saudijska Arabija kao "kraljevina i rodno mesto islama" sebe smatra vođom muslimanskog sveta.

Povezane vesti - Saudijska Arabija: Iran stoji iza napada

S druge strtane, posle Islamske revolucije u Iranu 1979. godine, stvorena je nova država - revolucionarna teokratija, čiji je cilj da taj model proširi na susedne zemlje, navodi BBC.

Kako ocenjuje britanski javni servis, američka invazija na Irak 2003. godine svrgla je Sadama Huseina, sunitu, i to je otvorilo put vladi u Bagdadu kojom dominiraju šiiti, a iranski uticaj na šiite u toj zemlji od tada raste.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/PAVEL GOLOVKIN / POOL

Kasniji ustanci širom arapskog sveta izazvali su političku nestabilnost u celom regionu, a Iran i Saudijska Arabija iskoristili su te potrese kako bi proširili svoj uticaj, posebno u Siriji, Bahreinu i Jemenu.

Tako u poslednjih 15 godina rivalstvo postaje sve snažnije, a BBC ocenjuje da Iran na mnogo načina pobeđuje u regionalnoj trci.

Navodi se da je u Siriji iranska podrška predsedniku Bašaru al Asadu omogućila njegovim snagama da u velikoj meri unište grupe pobunjenika koje je podržavala Saudijska Arabija.

Povezane vesti – Princ Salman: Svet je na testu

Kako se navodi, regionalne tenzije pogoršava i "militaristički avanturizam" mladog i impulsivnog saudijskog prestolonaslednika Muhameda Bin Salamana - koji je de fakto vladar zemlje, koji vodi rat protiv Huta, pobunjeničkog pokreta u Jemenu, koje podržava Iran.

Sa druge strane, Iran je negirao optužbe da snabdeva Hute oružjem, iako izveštaji Ujedinjenih nacija govore suprotno.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Treba imati u vidu da su igri i spoljni akteri. Naime, poziciju Saudijske Arabije ojačava podrška administracije Donalda Trampa, dok Izrael, koji Iran posmatra kao smrtnu pretnju, u određenom smislu podržava saudijske napore da obuzda Irance.

Napad dronovima na saudijska postrojenja koji su tokom vikenda izveli Huti a koji se pripisuje Iranu, neminovno je otvorio još jedan front između suprotstavljenih zemalja.

Povezane vesti – Iran upozorio Vašington

Za Sjedinjene Američke Države i druge zapadne sile, slobodna polovidba u zalivu je od suštinskog značaja, a svaki sukob koji bi eventualno blokirao plovni put od izuzetne važnosti za međunarodno brodarstvo i transport nafte, mogao bi lako da uvuče američke pomorske i vazdušne snage.

Ranjivost Saudijske Arabije pokazana je ovim poslednjim napadima na njena naftna postrojenja.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
33°C
17.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve