Svet
22.05.2019. 21:55
R.E.

BORBA ZA TRIPOLI početak dugog i krvavog rata

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Izaslanik Ujedinjenih nacija za Libiju Hasan Salame upozorio je da je bitka za Tripoli "samo početak dugog i krvavog rata". On je pozvao na hitno preduzimanje koraka kako bi se prekinuo dotok oružja sukobljenim stranama u Libiji, odnosno u bici za glavni grad Tripoli, koja traje od početka aprila, prenosi BBC.

Govoreći pred Savet bezbednosti UN, Salame je upozorio da bi se sukob mogao razviti u stanje "haosa svih protiv svih ili podele zemlje".

"Nisam Kasandra (lik iz Homerove Ilijade), ali nasilje u okolini Tripolija samo je početak dugog i krvavog rata na južnim obalama Mediterana, čime se ugrožava bezbednost libijskih suseda i šire mediteranskog regiona", rekao je Salame dodajući da bezbednosni vakuum nastao borbama za Tripoli, već iskorišćavaju Islamska država i Al Kaida, kao i da se oružje "sliva sa svih strana".

Podgrupa Islamske države u Libiji poslednjih meseci već je nekoliko puta izvela napade na jugu zemlje.

"Jasno kršenje embarga na oružje, što je emitovano i na televiziji, očitom isporukom velikih količina naoružanja i oklopnih vozila snagama GNA (Vlada vlade nacionalnog dogovora) u Tripoliju dolazi nakon ranijih i kontinuiranih isporuka zabranjenog modernog naoružanja snagama LNA (Libijska nacionalna vojska maršala Kalife Haftara)", rekao je Salame.

I dok Haftarove snage navodno dobijaju oružje i oklopna vozila od Jordana, snage libijskog premijera Fejaz el Seraža ih navodno dobijaju od Turske.

Lokalne internet-stranice, sklone Haftaru, objavile su snimke jordanskih oklopnih vozila kojima je snabdevena Haftarova milicija, prenosi AFP. Istovremeno, vlada je iz Tripolija objavila fotografije svežih pošiljki turskih oklopnih vozila na Fejsbuku.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova reklo je za BBC da ne zna ni za kakve pošiljke oružja u Libiju.

LNA je prošlog meseca izvela i vazdušne napade na opkoljeni Tripoli, dok su vladine snage istog meseca srušile avion vojske LNA. Nakon što je brzo i bez većih problema došla do južnih predgrađa Tripolija, Libijska nacionalna vojska maršala Kalife Haftara naišla je na žestok otpor snaga odanih međunarodno priznatoj Vladi nacionalnog dogovora, s premijerom Fajezom el Seražom na čelu. Snage GNA pružile su žestok otpor pokušavajući da razbiju Haftarovu opsadu.

Borbe i dalje traju, bez izglednog pobednika, ali jedna je stvar jasna - Haftarov plan da brzo i odlučno zauzme prestolicu i tako, zajedno sa suparničkom vladom u Tobruku čijim oružanim snagama zapoveda, preuzme kontrolu nad zemljom i stavi međunarodnu zajednicu pred gotov čin, definitivno se izjalovio.

U sukobima između snaga maršala Haftara i njegovih protivnika poginulo je najmanje 510 osoba, a više od 2000 je ranjeno, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (WHO). UN podaci beleže da je zbog sukoba i bombardovanja više od 75.000 ljudi raseljeno iz svojih domova. Zatvorene su škole, porodice su razdvojene na suprotnim stranama linije fronta te su učestale nestašice struje. Reč je o najvećem sukobu nakon Gadafijevog zbacivanja 2011.

Naznake haosa na koje izaslanik UN upozorava, već su vidljive.

Napadači su tako pre nekoliko dana sabotirali vodovodnu mrežu, tzv. Veliku veštačku reku još iz vremena Moamera Gadafija, i prekinuli dotok vode u Tripoli, grad s više od dva miliiona stanovnika. GNA je za to optužila grupu koja je navodno odana Haftarovoj LNA, što su iz LNA odbacili tvrdeći da je ta grupa nezavisna.

Snabdevanje vodom za Tripoli i okolinu u međuvremenu je obnovljeno, a UN je saopštio da se radi o mogućem ratnom zločinu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
27.11.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve