BORBA ZAPADA I RUSIJE ZAOŠTRAVA SE U JOŠ JEDNOJ EVROPSKOJ ZEMLJI: Ustavni sud Moldavije treći put na tri meseca suspendovao proruskog predsednika

BORBA ZAPADA I RUSIJE ZAOŠTRAVA SE U JOŠ JEDNOJ EVROPSKOJ ZEMLJI: Ustavni sud Moldavije treći put na tri meseca suspendovao proruskog predsednika

Foto: Printscreen Youtube


Ustavni sud Moldavije u petak ponovo je presudi da predsednik Moldavije Igor Dodon bute privremeno suspendovan obavljanja predsedničke funkcije treći put i to za tri meseca, zbog odbijanja da donese zakon kojim se ograničava reemitovanje televizijskih emisija iz Rusije u Moldaviji.

Ovaj zakon u parlamentu je uspela da progura vladajuća prozapadna Demokratska stranka, čiji odnosi sa Rusijom se nalaze na veoma niskom nivou. Za razliku od njih Dodon je šampion u svojim odnosima sa Moskvom.

Analitičari u Kišinjevu kažu da sudska presuda će odgovarati Demokratskoj stranci.

“Demokratska stranka sada neće morati pokrenuti … krivični postupak protiv Dodona … koji je kompromitovan. Naravno, u ovoj situaciji je to pobeda Demokratske stranke “, izjavio je analitičar i kolumnist Nikolae Negru za Radio Slobodna Evropa

Dodon je na svom Fejsbuk profilu upozorio da će sudije suda biti odgovorne za svoju presudu, još jednom pozivajući birače da izbace iz parlamenta vladajuću partiju koja je proevropska na ovogodišnjim parlamentarnim izborima.

“Ove godine će se viditi odlučnu bitka. Zato pozivam građane da konsoliduju sve patriotske snage protiv evro-sindikalne vlade “, rekao je on.” Pobeda će biti na našoj strani “, dodao je Dodon.

U četvrtak je Dodon razgovarao sa ruskim ambasadorom Faritom Muhametinom i rekao da bi zvaničnik ruskog ministarstva inostranih poslova trebalo da dođe u Kišinjev da bi mu pružio podršku Moskve.

U međuvremenu, Dodonuprkos trećoj suspenziji sa ponosom je najavio početak nadogradnje zgrade Predsedništva, oštećene tokom tzv. “Revolucije Tvittera” aprila 2009, kada su tada tada vladajuće komunisti srušeni sa vlasti u masovnim protestima.

Popravke će obaviti turska kompanija nakon što je turski predsjednik Redžep Taijp Erdogan pristao da sponzoriše renoviranje službenog sedišta Dodona.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar