Svet
31.05.2019. 14:53
Index.hr

BORILI SE DA OSTANU NA POVRŠINI: Preživeli o tragediju na Dunavu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Turisti koji su preživeli tragediju na Dunavu kada je u sudaru dva broda u Budimpešti poginulo najmanje sedam osoba, a nestala 21, ispričali su šta su preživeli te kobne noći, navodi Index.hr.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Laszlo Balogh

Veliki kruzer “Viking Sigina” u sredu uveče naleteo je na turistički brodić “Sirena” na Dunavu, nedaleko od zgrade mađarskog parlamenta. Nakon udara se manji brod prevrnuo i potonuo za samo sedam sekundi.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Balazs Mohai/MTI via AP

Na brodu je bilo 33 turista iz Južne Koreje i dva mađarska člana posade. Među turistima je bilo devet porodica. Najmlađa osoba imala je šest godina, a najstarija oko 70. Samo sedam osoba je uspelo da se izvuče iz Dunava, sa temperaturom vode 10-12 stepeni. Niske temperature nakon 10-20 minuta izazivaju hipotermički šok, međutim putnicima “Sirene” je veći problem bilo to što se brodić prevrnuo, jer je većina turista zbog kišnog vremena bila u zatvorenom delu. Takođe, u Dunavu su snažne rečne struje, navodi Index.hr.

"Borili su se da ostanu na površini i vikali za pomoć, ali ja nisam mogao ništa da učinim. Kako ih je struja nosila, tako niko nije stigao da im pomogne.", rekao je 31-godišnji Čung koji je u trenutku nesreće bio na palubi.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Zoltan Mathe/MTI via AP

On je istakao da su turisti videli da kruzer ide ka njima, ali da nisu očekivali da će udariti u njihov brod. Putnica Jun (32) rekla je da se brod odmah prevrnuo i potonuo.

Povezane vesti - Tragedija na Dunavu. Prevrnuo se brod

"Oni koji su bili na palubi pali su u vodu, dok su oni u kabini ostali zarobljeni", poručila je Junova kroz suze.

Čung je takođe opisao kako se držao za pojas za spasavanje i spasio Jun bacivši joj uže pričvršćeno za pojas. An (60) uhvatio je ruku člana posade drugog broda, ali se nije mogao održati zbog jake struje. Spasili su ga tako što su mu bacili veću praznu plastičnu bocu.

Portparol policije Adrijan Pal rekao je da su se brodovi kretali u pravcu severa i u trenutku kada su se nalazili između dva stupa Lančanog mosta, “Sirena” je skrenula ulevo prema kruzeru. Kad su se sudarili, manji turistički brod se prevrnuo na stranu i potonu.

"Nije jasno zašto je brod skrenuo" rekao je Pal.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
22.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve